"Орфеевият венец" за първи път позлати главата на жена-поет

Екатерина Йосифова стана първата жена носител на златния "Орфеев венец", който се връчва на най-изявения през изминалата година поет. Призът за високи постижения в съвременната поезия бе връчен на лауреатката от министъра на културата Боил Банов. Освен венеца, изработен в студиото на Жорж Трак, Екатерина Йосифова получи и парична премия от 5000 лева.

Наградата "Златна четка" за най-добро художествено оформление на книга и премията от 2000 лв. бе за Кирил Златков - творец, който се изявява в различни области на визуалните изкуства - графика, живопис, плакат, стенопис, графичен дизайн, илюстрация, калиграфия и шрифт. "За мен е голямо удоволствие да бъда тази вечер тук. Когато получих поканата, не съм се замислил и за секунда. Този фестивал заслужава уважение. Живеем във време, в което истината е, че четем малко. Забързано, трудно време и да подкрепяш млади литератори - поети, писатели и да им даваш път е единственият начин да подкрепяш читателите", заяви министърът на културата Боил Банов в словото си при официалното откриване на 15-ия литературен фестивал "Пловдив чете".

Той отново бе организиран от собственичката на издателска къща "Жанет 45" Божана Апостолова. "Нейната мисия наистина е "апостолска", допълни министър Боил Банов. "Повярвайте ми, сърцето ми трепери от радост! Пловдив наистина чете! Свободният дух на културата я прави независима, висока и богата. Нашият град може да е щастлив, че имаме великолепни издателства, благодарение на които се създаде ново поколение писатели.

Пловдивчани четат, писателите пишат и заедно се радваме на успехите си. Без книги ние ще се превърнем в джунгла, а потърпевши ще бъдат децата ни!", каза в емоционалното си обръщение Божана Апостолова, основният двигател на "Пловдив чете", чиято програма включва над 60 събития.

Коментари

Задължително поле