България – от аутсайдер до фактор

Арестуван е бившият шеф на контраразузнаването в Македония

Благотворителен концерт събира пари за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Обучаваха общинари да помагат на домоуправители

Президентът удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ Съюза на българските писатели (СНИМКИ)

Тръмп: САЩ остават стабилен партньор на Саудитска Арабия въпреки съмненията покрай смъртта на Хашоги

Българите зад граница искат да ги представляват нови организации

Столична община: Изтича срокът за такса смет

Нов препъникамък за Брекзит – Гибралтар Испания плаши с вето споразумението за напускане

Все повече млади в САЩ предпочитат съвместно съжителство без брак

Стълб спасил влака в Кресненското дефиле от падане в реката

Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Менте намаления дебнат този Черен петък Ако на витрината пише “- 70%”, всички стоки трябва да са със 70 на сто по-ниски

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 21 ноември 2018

Дворът на кирилицата посрещна висши държавници от Бурятия, Калмикия и Чечня Откриха още 4 бюст-паметника в Алеята на писателите

Орфически химни огласят Еньовден Ентусиасти възстановяват тракийски ритуал на уникалното енергийно място „Люляково светилище“

Сред дима на благоуханни треви и възлияния на свещени течности облечени в носии девойки и младежи ще поднесат с почит даровете на древните тракийски божества за здраве и успех.

На връх Еньовден, с орфически химни и поднасяне на дарове древният тракийки ритуал към слънцето ще бъде пресъздаден в местността “Люляково светилище” в Средна гора.

Празникът, който се организира за шеста поредна година от Община Брезово, туристическото дружество “Средногорец” и тракийското общество “Трескейа” с подкрепата на професор Валерия Фол, ще започне със събиране на лековити билки още преди изгрев днес.

Община Брезово осигурява безплатен транспорт за всички, които искат да видят възстановката на ритуала на уникалното енергийно място „Люляково светилище“ утре от 10.30 часа.
Община Брезово осигурява безплатен транспорт за всички, които искат да видят възстановката на ритуала на уникалното енергийно място „Люляково светилище“ утре от 10.30 часа.

“Цялото действие се развива над село Бабек. С билките ще се изплете венец от местни жени, които ще изпълнят специални песни над него. След като напеят венеца, ще започне възстановката на тракийския ритуал, свързан с почитането на бога Слънце и Богинята майка. Това са две от божествата на траките, за които имаме ясни данни, че са били изключително почитани. Периодът на лятното слънцестоене е много силно свързан с обредите, които са посветени на слънцето, земята и билките, водата и огъня. Имаме преплитане на стихиите”, разказа пред “Труд” Георги Мишев, доктор в областта на културно-историческото наследство и ръководител на “Трескейа”.

“След запалването на олтарния огън, следва пречистване на всички присъстващи с вода и поднасяне на даровете – хляб, плодове, цветя, благовония, и възливане на течности – вино, мляко, вода, мед. Изричат се молитви. Една част от тях са орфически химни”, посочи още Мишев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Сред дима на благоуханни треви и възлияния на свещени течности……………………………

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.