На 14 декември 2018 да почерпят

Терористът от Страсбург е застрелян от полицията Укривал се е в склад на 4 км от Коледния базар

Емигрантката Роси е втората жена-финалист във „Фермата“

​Френското правителство оцеля при вот на недоверие

Турция извърши въздушни удари срещу бази на терористи в Северен Ирак

Нападение с хладно оръжие в столичния квартал „Христо Ботев“, ранени са три жени и дете Извършителят е 24-годишен мъж

ЕС удължи с шест месеца икономическите санкции срещу Русия

Токът за бита ще поскъпне с 10-15 на сто Заводите купуват само 10% от електроенергията си от борсата

Разбиха клетка на ИДИЛ, действала под прикритието на благотворителна организация

Кийт Ричардс спрял алкохола Музикантът става на 75 г.

КПКОНПИ извършва две проверки на министър Горанов – за корупция и конфликт на интереси

Препънаха закриването на Правителствена Патриотите „против”, искат решение на Коалиционен съвет

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 14 декември 2018

Джендърите атакуват

Антониу Гутериш съобщи, че страните в йеменския конфликт са се споразумели за примирие

Оръдие с шокови вълни против градушки показват на „Агра 2017“ в Пловдив

Грижата за околната среда е в основата на нови системи за защита от слана и на уникалното оръдие срещу градушки, които софийската фирма „Сорс“ ще демонстрира на селскостопанската изложба „Агра 2017“ от 22 до 26 февруари в Пловдив. Оръдието работи не с химикали, а с шокови вълни, затова е безвредно и безопасно. Системите за защита от слана са с намалена консумацията на газ. И двата уреда имат сензори за „умно“ действие според обстановката. Звуковата вълна от оръдието е толкова силна, че разбива кристалите на градовите зърна на 100 метра височина и падайки към земята, те се превръщат в едри капки дъжд или в снежинки.

Силата на природата се използва и в торовете, стимулиращи естествения имунитет на растенията, а пример за това е една от световните новости на „Агра 2017“ – многофункционалните листни торове на Научно-изследователския и технологичен център по земеделие „Плантис“. Те значително намалява количеството на използваните хербициди. Модерен начин за предпазване от болести и паразити е приложен при слънчогледовите хибриди на „Пионер семена България“. Те също са световна иновация, като в тях са запазени гените, които дават устойчивост.

И ако технологиите за здравето на почвата гарантират чистотата на селскостопанските продукти, други решения запазват тяхното качество до момента, когато ще стигнат до трапезата. За първи път у нас фирма „Сорс“ показва модули за съхранение, които удължават живота на суровините много повече в сравнение с обичайните методи, намаляват загубата на тегло, спират вредните UV лъчи и праха. Електронна сортировъчна линия за плодовете и зеленчуците по цвят и диаметър със защита срещу нараняване е европейската новост в експозицията на гръцката фирма „Санидас“.

Технологии за здравето на почвата пък са новата линия. Как фермерите да намалят разходите си и времето за работа на полето, на този въпрос отговор дава технологията No-Till, чрез която се копират естествените процеси в природата – без обработка на почвата като оран и разчистване на стърнищата, а чрез регенериране на земята. Към колекцията са добавени и хедъри, с чиято помощ в комбайна влиза само зърното, а сламата остава навън. Те дават възможност на фермерите да жънат 10-15 дни по-рано от обичайното и по-бързо да засеят втора култура, поясниха производителите. „Агра 2017“ демонстрира още много авангардни технологии и техника за селското стопанство, оборудване и инвентар за различен тип ферми, нови сортове растения и породи животни, торове и препарати. Секцията „БиоАгра“ е посветена на органичното растениевъдство и животновъдство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.