Новият премиер на Полша се обяви против „Европа на различни скорости“

Рекс Тилърсън: Война със Северна Корея ще бъде провал за мен

Сирийската опозиция отново поиска оттеглянето на Башар Асад

Заместник-кметът Христина Шопова откри първата постановка за бебета в Благоевград

Конституционният съд даде ход на делото за оставката на Делян Добрев

В дни с мръсен въздух 4 лв. на час за паркиране в центъра на София (ОБЗОР) Столичната община предлага мерки срещу високите нива на фини прахови частици

Награждават най-активните в спорта пловдивски училища

За 18 месеца Хакери ужилили банки в Русия и САЩ с $10 млн.

Емил Димитров-Ревизоро: Хората, които внасят лекарствата, са същите, които ги изнасят

По искане на Комисията за незаконно придобито имущество 200 млн. лв. запор за активи на Иво Прокопиев (ОБЗОР) Над 150 млн лв. са от продажбата на “Каолин”

Кольо Цачев от Хитрино отиде в старчески дом

В годишните награди на министерството Банско е община №1 за планински туризъм

Министър Ангелкова: Можем да представим страната като едно бижу в туризма (ВИДЕО)

Проф. Георги Михайлов: БСП ще подкрепи ветото на президента в пленарна зала

Властта пак клекна пред зелените рекетьори (ОБЗОР) МОСВ изтегли точката за промяна на концесията на ски зона „Банско“

Оръдие с шокови вълни против градушки показват на „Агра 2017“ в Пловдив

Грижата за околната среда е в основата на нови системи за защита от слана и на уникалното оръдие срещу градушки, които софийската фирма „Сорс“ ще демонстрира на селскостопанската изложба „Агра 2017“ от 22 до 26 февруари в Пловдив. Оръдието работи не с химикали, а с шокови вълни, затова е безвредно и безопасно. Системите за защита от слана са с намалена консумацията на газ. И двата уреда имат сензори за „умно“ действие според обстановката. Звуковата вълна от оръдието е толкова силна, че разбива кристалите на градовите зърна на 100 метра височина и падайки към земята, те се превръщат в едри капки дъжд или в снежинки.

Силата на природата се използва и в торовете, стимулиращи естествения имунитет на растенията, а пример за това е една от световните новости на „Агра 2017“ – многофункционалните листни торове на Научно-изследователския и технологичен център по земеделие „Плантис“. Те значително намалява количеството на използваните хербициди. Модерен начин за предпазване от болести и паразити е приложен при слънчогледовите хибриди на „Пионер семена България“. Те също са световна иновация, като в тях са запазени гените, които дават устойчивост.

И ако технологиите за здравето на почвата гарантират чистотата на селскостопанските продукти, други решения запазват тяхното качество до момента, когато ще стигнат до трапезата. За първи път у нас фирма „Сорс“ показва модули за съхранение, които удължават живота на суровините много повече в сравнение с обичайните методи, намаляват загубата на тегло, спират вредните UV лъчи и праха. Електронна сортировъчна линия за плодовете и зеленчуците по цвят и диаметър със защита срещу нараняване е европейската новост в експозицията на гръцката фирма „Санидас“.

Технологии за здравето на почвата пък са новата линия. Как фермерите да намалят разходите си и времето за работа на полето, на този въпрос отговор дава технологията No-Till, чрез която се копират естествените процеси в природата – без обработка на почвата като оран и разчистване на стърнищата, а чрез регенериране на земята. Към колекцията са добавени и хедъри, с чиято помощ в комбайна влиза само зърното, а сламата остава навън. Те дават възможност на фермерите да жънат 10-15 дни по-рано от обичайното и по-бързо да засеят втора култура, поясниха производителите. „Агра 2017“ демонстрира още много авангардни технологии и техника за селското стопанство, оборудване и инвентар за различен тип ферми, нови сортове растения и породи животни, торове и препарати. Секцията „БиоАгра“ е посветена на органичното растениевъдство и животновъдство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.