Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 20 август 2019

Оръжието на избягалите от затвора Пелов и Колев внесено в хляб Проверка на правосъдното министерство е установила слабости в охраната, набелязани са 12 мерки

Една от версиите е, че огнестрелното оръжие, което са носили избягалите на 3 април затворници Радослав Колев и Владимир Пелов, е било внесено с пратка в хляб. Все още не е установено дали ножът, който са носили, е бил фабричен или самоделно направен зад решетките. Не е установено и дали е имало помощ отвътре при бягството.

Това е заключението на комисия от шестима души, които направиха проверка по случая с двамата рецидивисти. Резултатите от нея бяха обявени на пресконференция от зам.-министъра на правосъдието проф. Николай Проданов.

Пелов и Колев дълго време са подготвяли бягството и са били наясно със слабите места в системата, след като извършили наблюдение и набелязали местата със слабости в системата.

Колев и Пелов напуснали спалното помещение на 3 април, като взели оръжието със себе си, срещнали се час преди бягството, ходили до лафката, а след това се смесили с останалите затворници, преди да се отправят към помещението за получаване на техника.

Това е установила проверка на документи, преглед на записите от видеокамерите и разпитите на надзиратели и други затворници, обясни Проданов.

Установено е и, че на двамата осъдени не е бил правен личен обиск, въпреки че са били изключително опасни. Комисията е установила слабости в охраната и организацията в работата на надзирателите. Заради това има предложение за започване на дисциплинарни производства срещу 14 служители, като двама от тях са на ръководни позиции – началници на сектори.

Установено е и, че е имало опит за задържане и реакция, но тя не е била достатъчна. Набелязани са и 12 мерки за по-ефективна охрана. Една от тях е залата за получаване на пратки да бъде преместена по-далеч от централния вход на затвора.

Още по темата

 1. Обновена Близо 200 надзиратели на протест пред Централния затвор в София

 2. Седмица без следа от Владимир Пелов и Радослав Колев Бегълците от затвора търсени на десет адреса

 3. Братът на беглеца Радослав Колев: Не е такъв, какъвто го описват

 4. МВР продължава да издирва Владимир Пелов и Радослав Колев (СНИМКИ)

 5. Бивш полицейски шеф: Владимир Пелов беше близък с ботевградски бизнесмен

 6. Втори ден след екшъна в тъмницата Версия: Избягалите убийци се крият в София Не ги доближавайте, зове главсекът на МВР

 7. Валентин Радев: Охраняваме границата там, където избягалите затворници могат да напуснат страната Цачева: Безспорно има човешки грешки

 8. Обновена Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието: Избягалите затворници са стреляли три пъти Чистачка подгонила двамата бегълци

 9. Вижте откъде са избягали двамата рецидивисти (СНИМКИ)

 10. Live Ето кои са опасните рецидивисти, избягали от Софийския затвор

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

 1. Огнестрелното оръжие се нарича пистолет. А в затвора не раздават ли хляб,той не е ли нарязан на филийки?

 2. Слабостите в охраната имат едно точно наименование – КОРУПЦИЯ ! И то корупция във всички нива !

 3. Не само корупция, макар че тя е довела до въоръжаването с пистолет. Другото се казва несъобразяване на броя на надзирателите с този на затворниците и непукизъм за опасните затворници и тяхното поведение, включително пресичане на възможните пътища за бягство. А поведението на надзирателите и охраната на затвора при бягството на двамата опасни затворници е индикация за направо прогнилата охрана на СЦЗ. Оказа се, че всеки енергичен и съобразителен затворник е могъл да избяга , когато си поиска с голям шанс за положителен резултат. И да няма отряд за бързо реагиране при такива случаи?! да не говорим, че чистачката показа най-стабилна психика сре персонала на смяна! Ашколсун, машалла!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.