Оръжието, открито до дома на Александър Вучич, е свързано с войната в Босна

Досега е установено, че част от оръжието, открито в събота вечерта близо до дома на сръбския премиер Александър Вучич, идва от бойните полета в Хърватия, а две от четирите бомби - от фронта в Босна и Херцеговина, от района на Сараево, съобщи министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович.

В събота вечерта полицията в Белград намери недалеч от пътя, водещ към дома на родителите на Вучич в Яйници, цял арсенал оръжие - ръчен гранатомет, ръчни гранати и боеприпаси за автомат и за снайпер. Откритото количество е било достатъчно, за да унищожи колона автомобили. Оръжието е било складирано на около 15 метра от завоя към дома на премиера, където заради особеностите на терена скоростта трябва да бъде намалена. Вучич и семейството му бяха евакуирани.

Все още не се знае кога и как оръжието е оставено в Яйници. Случаят е от компетенциите на разузнавателните служби, каза министърът. Очакват се резултатите от ДНК анализа, добави Стефанович.

Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Драган Мектич съобщи, че службите на страната са имали комуникация с агенциите за сигурност на Сърбия по повод намереното оръжие. Той не пожела да каже нищо конкретно, но заяви, че са отправени определени искания и че ще бъдат включени всички капацитети в помощ на колегите им от сръбските служби за сигурност.

Бившата председателка на Демократическата партия на Сърбия Санда Рашкович Ивич е написала, че властите твърдят, че Сърбия е сигурна и стабилна страна, а същевременно има хронични опити за държавен преврат и атентати срещу премиера и пита "каква е истината".

Бившият съветник на президента на Сърбия Небойша Кръстич коментира, че е смаян от начина, по който някои се подиграват с възможната заплаха за премиера в страна, в която един премиер /Зоран Джинджич/ загина в атентат.

Според други коментари новината за арсенала оръжие е "измислена, за да могат сърбите по-лесно да преглътнат идването на МВФ, шантажа от Прищина и шетането на руснаци из Сърбия и че политически неграмотният народ не заслужава нещо по-добро".

Някои граждани смятат, че ситуацията заслужава да се обяви извъредно положение и че след като Сърбия през този век вече е имала едно убийство на премиер, е трябвало да се реагира навреме.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа