На 14 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 14.11.2019

Полски екстремисти готвели атаки срещу мюсюлмани Задържани са двама от групировката във Варшава и Шчечин

Унгария прие ЕС да я глоби с 1,5 млрд. евро Сумата е 10% от всички съмнителни разходи

Холандия намалява до 100 км/ч скоростта на магистралите Решението ще влезе в сила от 2020 г.

165 лева повече за две трети от учителите Вдигат лекторските часове със 17-18%

Ердоган пристигна в Белия дом

Край на схемата с фиктивни строежи (Обзор) Премахваме законовите вратички, позволяващи да се продават жилища в постройки, които не покриват изискванията

Амортизация на апартамент, отдаван под наем

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 14 ноември 2019

Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес с България пред правителството на Намибия

Банков шеф обра трезора и избяга

Предлагат по-висок акциз за цигарите Автоматите на самообслужване без касови бележки

Слагат БДС на ръжения и пълнозърнестия хляб

Един лев за преглед при джипито да плащат децата Предлагат повишаване на цените на 220 клинични пътеки

Оръжията, които нямат пощада

Историята на оръжията датира още от зараждането на човешката цивилизация. Някъде от близо 5 000 години. И преди и сега основното им предназначение е да убиват- независимо от мотивите, на този който ги държи в ръце. През вековете и годините огнестрелните оръжия непрекъснато са се усъвършенствали с единствената цел как по бързо, ефективно и безпогрешно да отнемат човешки живот. Колкото и парадоксално да звучи.

Изключително трудно е да се направи класация кои са най-смъртоносните убийци, тъй като показателите, по които се оценяват са много. Едно оръжие може да е безпогрешно в близък бой, но на далечно разстояние да няма никаква ефективност. Много е важно и какви боеприпаси се използват и дали оръжието е за полицейски сили или армейски части,тъй като има много голяма разлика в предназначението на едното и на другото. А от това зависи и конструкцията му. Изключително важна е и скорострелността, но тя пък е за сметка на точността и т.н. Въобще условностите са много. И най-добрият оръжеен експерт никога няма да ви каже: ето, това е ?1. Днес ви представяме огнестрелните оръжия, за които се счита, че са едни от най-опасните в света.

38-39-uziИзраелският Uzi е най-добрият в близък бой

Израелският автомат Uzi-Sub е автомат с история. Той е създаден през 1950 година от известния дизайнер на оръжия Узиел Гал в сътрудничество с Израелското министерство на отбраната. Обхватът на Uzi-Sub е ограничен до 200 метра, но скорострелността му е до 600 изстрела в минута. Предимствата на автомата са малкото количество движещи се части, което води и до най-ниската цена (сравнена с останалите оръжия в класацията). Използва се от армиите на доста страни, но и от частни лица за лична безопасност. Uzi-Sub е определян от оръжейните експерти като най-доброто огнево средство за самозащита и близък бой.

 

Снайпер Accuracy International AS50 се разглобява за 3 мин.

38-39-accuracy-internationalСнайперът AS5 е разработка на британската компания Accuracy International, като теглото на пушката е 14.1 кг. Капацитетът на пълнителя е 5 патрона с калибър 0.50 BMG, които могат да бъдат изстреляни в рамките на близо 1.6 секунди.

Едно от съществените предимства на оръжието е възможността за прострелване на мишени, намиращи се на голямо разстояние (обхватът е 1800 метра) с изключителна точност, както и възможността за разглобяването му за 3 минути без помощта на допълнителни инструменти. Снайперът е представен е през 2005 година.

 

Щурмовата пушка Heckler and Koch е изключително смъртоносна

38-39-heckler_kochТази щурмова пушка отново е разработка на популярните Heckler and Koch, специализирани в производството на оръжия. Щурмовата пушка HK416 е най-продаваното оръжие на компанията. То е и подобрена версия на американската пушка M4, като моделът на Heckler and Koch е с калибър 5.56мм с обхват от 600 метра и възможност между 700 и 900 изстрела в минута.HK416 е с къс ход на затвора и е едно от най-смъртоносните оръжия, предлагани на пазара.

 

30 армии по света са въоръжени с леката картечница MG3

Немската лека картечница MG3 е създадена през 1951 година. Всъщност тя е прототип на едноименна лека картечница от Втората световна война, която е била на въоръжение във Вермахта.Тогава е всявала ужас сред противниковите войски с масирания огън. Особен психологически ефект върху настъпващия противник е имал характерният звук, който е издавала при стрелба. Съвременната немска лека картечница MG3 може да произведе 1200-1400 изстрела в минута, което е два пъти скорострелността на „Калашников“, на ефективно разстояние от 1200 метра. Калибърът й е 7.62мм, което прави MG3 изключително бързо оръжие, използвано във въоражението на над 30 армии по света.

 

Автомат „Калашников“ АК-47 – вадиш го от вода, кал, пясък и стреляш

38-39kalashnikovНай-култовият автомат в света “Калашников” е създаден през 1947 година от Михаил Калашников. Автоматът изстрелва 600 патрона в минута, като скоростта на куршума е 715м/сек в минута. AK-47 стреля ефективно до 400 м и основно е използван заради лекото си тегло (3.8 кг без патрони) и ефективността по време на тежки атмосферни условия. Това е единственото оръжие, потопено изцяло във вода, кал и пясък отново може да използва пълния си капацитет за стрелба. От гледна точка на производството му, “Калашников” АК-47 притежава едва осем движещи се части, което прави ниска ценовата стойност за производство му. За надеждността на този автомат- икона говори и следното обстоятелство. По време на войната във Виетнам американските войници са били въоръжени с автомат М-16, който е бил американският отговор на “Калашников”. Във виетнамските джунгли обаче М-16 засичал заради калта,влагата и лошите условия. Американските войници го хвърляли и взимали “Калашников” от убити виетнамци, за да воюват с него.

 

Белгийската пушка F-2000 има и гранатомет

38-39-f2000F-2000 е дело на белгийската компанията FN Herstal и е напълно автоматична щурмова пушка. За пръв път F-2000 е представена през 2012 година в Абу Даби. Калибърът й е 5.56мм, обхватът е 500 метра с възможност за до 850 изстрела в минута. F-2000 е изключително използвано оръжие в НАТО, което се отличава и с наличието на 40мм лек гранатомет.

 

Леката картечница HK MG4 – „перфектният убиец“

38-39-mg4Това оръжие е дело на немската компания Heckler Koch, като разработката и производството му започват в края на 90-те, но е представено през 2001 година. Heckler Koch HK MG4 MG 43 се отличава с калибър 5.56мм с лентов пълнител.

Картечницата е позната още с името„перфектният убиец“(Perfect Killer), защото никога не пропуска целите си. HK MG4 MG 43 е оръжие, създадено, за да изстрелва 775-885 изстрела в минута и има ефективен обсег от 1000 метра.

Картечницата е много устойчива в неблагоприятни условия и нанася много тежки поражения, ако огънят й попадне в целта.

 

Thompson M1921 изстрелва 1000 куршума за минута

38-39-thompsonТази автоматичната пушка е позната като Tommy Gun и е конструирана през 1919 година от американеца Джон Томпсън. Поради сравнително малкото тегло от 4.69 кг и точността на пушката, тя е използвана от много полицейски служби, служби за сигурност, армейски части, както и от… престъпници. Калибърът е .45ACP, като броят изстрели в минута може да достигне 1000, а ефективният обсег е 100-150 метра. Вероятно любителите на екшън лентите са се наслаждавали на динамичните огневи сцени с това оръжие. „Томсън“ може да се види като често използван атрибут в много филми с криминален сюжет.

 

Тежката картечница XM307 бие на 2 км

38-39-xm307Тежката картечница XM307 е сред основните въоръжения на американската пехота и може да изстрелва до 250 куршума в минута с ефективен обсег от 2000 метра. Тя се обслужва от двама бойника. Картечницата е много мощна, боеприпасите й имат голяма пробивна сила. В определени ситуации пробиват и бронежилетка А ако целта е в близост до 1000 метра,картечницата може да унищожи и машини като хеликоптери, плавателни съдове и т.н. Тя също е едно от най-смъртоносните оръжия, създавани някога. През март 2005 г. редник Гърди Гърдев от контингента ни в Ирак бе убит именно с куршум от такава картечница, изстрелян от американски пост по погрешка от голямо разстояние. Нашият рейнджър стана жертва на т.н.„приятелски огън“, който не е изключено да се случи във всяка една война.

 

Немският снайпер DSR 50 е съвършеният килър

38-39-dsr-50За най-смъртоносно леко огнестрелно оръжие в света се счита снайперската пушка DSR-Precision DSR 50. Разработка е на немската компания DSR-Precision, като в производство е пусната през 2000 година. Четири години по-късно вече е приета на въоражение в немските и някои други европейски полицейски служби. Титлата „най – прецизна снайперска пушка“ е получена благодарение на способността на снайпера да произведе точен изстрел на 2500 метра. Оборудвана е с хидравлична система и се захранва с муниции.338 Lapua Magnum,.308 Win. и .300 Win.Mag. Дължината на цевта е 660 мм, а калибърът е 7.62?51мм. DSR-Precision DSR 50 притежава и държач за резервен пълнител в предната част, което намалява времето за презареждане и прави пушката още по-бърза.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Снайпер Корд и картечница Дягтирев … Другото е за мацки и милионери.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.