Оръжията, които нямат пощада

Историята на оръжията датира още от зараждането на човешката цивилизация. Някъде от близо 5 000 години. И преди и сега основното им предназначение е да убиват- независимо от мотивите, на този който ги държи в ръце. През вековете и годините огнестрелните оръжия непрекъснато са се усъвършенствали с единствената цел как по бързо, ефективно и безпогрешно да отнемат човешки живот. Колкото и парадоксално да звучи.

Изключително трудно е да се направи класация кои са най-смъртоносните убийци, тъй като показателите, по които се оценяват са много. Едно оръжие може да е безпогрешно в близък бой, но на далечно разстояние да няма никаква ефективност. Много е важно и какви боеприпаси се използват и дали оръжието е за полицейски сили или армейски части,тъй като има много голяма разлика в предназначението на едното и на другото. А от това зависи и конструкцията му. Изключително важна е и скорострелността, но тя пък е за сметка на точността и т.н. Въобще условностите са много. И най-добрият оръжеен експерт никога няма да ви каже: ето, това е ?1. Днес ви представяме огнестрелните оръжия, за които се счита, че са едни от най-опасните в света.

38-39-uziИзраелският Uzi е най-добрият в близък бой

Израелският автомат Uzi-Sub е автомат с история. Той е създаден през 1950 година от известния дизайнер на оръжия Узиел Гал в сътрудничество с Израелското министерство на отбраната. Обхватът на Uzi-Sub е ограничен до 200 метра, но скорострелността му е до 600 изстрела в минута. Предимствата на автомата са малкото количество движещи се части, което води и до най-ниската цена (сравнена с останалите оръжия в класацията). Използва се от армиите на доста страни, но и от частни лица за лична безопасност. Uzi-Sub е определян от оръжейните експерти като най-доброто огнево средство за самозащита и близък бой.

 

Снайпер Accuracy International AS50 се разглобява за 3 мин.

38-39-accuracy-internationalСнайперът AS5 е разработка на британската компания Accuracy International, като теглото на пушката е 14.1 кг. Капацитетът на пълнителя е 5 патрона с калибър 0.50 BMG, които могат да бъдат изстреляни в рамките на близо 1.6 секунди.

Едно от съществените предимства на оръжието е възможността за прострелване на мишени, намиращи се на голямо разстояние (обхватът е 1800 метра) с изключителна точност, както и възможността за разглобяването му за 3 минути без помощта на допълнителни инструменти. Снайперът е представен е през 2005 година.

 

Щурмовата пушка Heckler and Koch е изключително смъртоносна

38-39-heckler_kochТази щурмова пушка отново е разработка на популярните Heckler and Koch, специализирани в производството на оръжия. Щурмовата пушка HK416 е най-продаваното оръжие на компанията. То е и подобрена версия на американската пушка M4, като моделът на Heckler and Koch е с калибър 5.56мм с обхват от 600 метра и възможност между 700 и 900 изстрела в минута.HK416 е с къс ход на затвора и е едно от най-смъртоносните оръжия, предлагани на пазара.

 

30 армии по света са въоръжени с леката картечница MG3

Немската лека картечница MG3 е създадена през 1951 година. Всъщност тя е прототип на едноименна лека картечница от Втората световна война, която е била на въоръжение във Вермахта.Тогава е всявала ужас сред противниковите войски с масирания огън. Особен психологически ефект върху настъпващия противник е имал характерният звук, който е издавала при стрелба. Съвременната немска лека картечница MG3 може да произведе 1200-1400 изстрела в минута, което е два пъти скорострелността на „Калашников“, на ефективно разстояние от 1200 метра. Калибърът й е 7.62мм, което прави MG3 изключително бързо оръжие, използвано във въоражението на над 30 армии по света.

 

Автомат „Калашников" АК-47 – вадиш го от вода, кал, пясък и стреляш

38-39kalashnikovНай-култовият автомат в света “Калашников” е създаден през 1947 година от Михаил Калашников. Автоматът изстрелва 600 патрона в минута, като скоростта на куршума е 715м/сек в минута. AK-47 стреля ефективно до 400 м и основно е използван заради лекото си тегло (3.8 кг без патрони) и ефективността по време на тежки атмосферни условия. Това е единственото оръжие, потопено изцяло във вода, кал и пясък отново може да използва пълния си капацитет за стрелба. От гледна точка на производството му, “Калашников” АК-47 притежава едва осем движещи се части, което прави ниска ценовата стойност за производство му. За надеждността на този автомат- икона говори и следното обстоятелство. По време на войната във Виетнам американските войници са били въоръжени с автомат М-16, който е бил американският отговор на “Калашников”. Във виетнамските джунгли обаче М-16 засичал заради калта,влагата и лошите условия. Американските войници го хвърляли и взимали “Калашников” от убити виетнамци, за да воюват с него.

 

Белгийската пушка F-2000 има и гранатомет

38-39-f2000F-2000 е дело на белгийската компанията FN Herstal и е напълно автоматична щурмова пушка. За пръв път F-2000 е представена през 2012 година в Абу Даби. Калибърът й е 5.56мм, обхватът е 500 метра с възможност за до 850 изстрела в минута. F-2000 е изключително използвано оръжие в НАТО, което се отличава и с наличието на 40мм лек гранатомет.

 

Леката картечница HK MG4 – "перфектният убиец“

38-39-mg4Това оръжие е дело на немската компания Heckler Koch, като разработката и производството му започват в края на 90-те, но е представено през 2001 година. Heckler Koch HK MG4 MG 43 се отличава с калибър 5.56мм с лентов пълнител.

Картечницата е позната още с името„перфектният убиец“(Perfect Killer), защото никога не пропуска целите си. HK MG4 MG 43 е оръжие, създадено, за да изстрелва 775-885 изстрела в минута и има ефективен обсег от 1000 метра.

Картечницата е много устойчива в неблагоприятни условия и нанася много тежки поражения, ако огънят й попадне в целта.

 

Thompson M1921 изстрелва 1000 куршума за минута

38-39-thompsonТази автоматичната пушка е позната като Tommy Gun и е конструирана през 1919 година от американеца Джон Томпсън. Поради сравнително малкото тегло от 4.69 кг и точността на пушката, тя е използвана от много полицейски служби, служби за сигурност, армейски части, както и от... престъпници. Калибърът е .45ACP, като броят изстрели в минута може да достигне 1000, а ефективният обсег е 100-150 метра. Вероятно любителите на екшън лентите са се наслаждавали на динамичните огневи сцени с това оръжие. „Томсън“ може да се види като често използван атрибут в много филми с криминален сюжет.

 

Тежката картечница XM307 бие на 2 км

38-39-xm307Тежката картечница XM307 е сред основните въоръжения на американската пехота и може да изстрелва до 250 куршума в минута с ефективен обсег от 2000 метра. Тя се обслужва от двама бойника. Картечницата е много мощна, боеприпасите й имат голяма пробивна сила. В определени ситуации пробиват и бронежилетка А ако целта е в близост до 1000 метра,картечницата може да унищожи и машини като хеликоптери, плавателни съдове и т.н. Тя също е едно от най-смъртоносните оръжия, създавани някога. През март 2005 г. редник Гърди Гърдев от контингента ни в Ирак бе убит именно с куршум от такава картечница, изстрелян от американски пост по погрешка от голямо разстояние. Нашият рейнджър стана жертва на т.н.„приятелски огън“, който не е изключено да се случи във всяка една война.

 

Немският снайпер DSR 50 е съвършеният килър

38-39-dsr-50За най-смъртоносно леко огнестрелно оръжие в света се счита снайперската пушка DSR-Precision DSR 50. Разработка е на немската компания DSR-Precision, като в производство е пусната през 2000 година. Четири години по-късно вече е приета на въоражение в немските и някои други европейски полицейски служби. Титлата "най – прецизна снайперска пушка“ е получена благодарение на способността на снайпера да произведе точен изстрел на 2500 метра. Оборудвана е с хидравлична система и се захранва с муниции.338 Lapua Magnum,.308 Win. и .300 Win.Mag. Дължината на цевта е 660 мм, а калибърът е 7.62?51мм. DSR-Precision DSR 50 притежава и държач за резервен пълнител в предната част, което намалява времето за презареждане и прави пушката още по-бърза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии