Комисия по безопасност на движението в Благоевград с редица мерки за повишаване сигурността на пътя

Празнуваха бабинден с водосвет и ритуално миене на ръцете на лекарите в Дебелец На тържеството присъства 73-годишната Ана Тошева, която се слави като най-опитната акушерка

Франция отхвърли британска идея за мост през Ламанша

Учреден е Съветът на учените към министъра на околната среда и водите

Чешкият парламент свали депутатския имунитет на премиера Андрей Бабиш

Кое име липсва в разследването на bTV за детските градини? Лидер на „Да, България!“ записал децата си в детска градина в нарушение на правилата, партията се отплаща с подкрепа на Мариана Иванова

Николина Ангелкова: Над 61% от чуждестранните туристи у нас идват от страните от ЕС

Горещини в Австралия взеха жертви

„Галъп“: Българите не приемат домашното насилие, както и „третия пол“

Ники Хейли: Русия подкопава международните усилия срещу употребата на химически оръжия

„Славия“ взема 1, 5 млн. евро за младежки национал

Задържаха непълнолетен дилър на наркотици в София

Електронни реклами заменят предизборните плакати в Русия заради студа

Вехтории подпалили къща на изгоряла в пожар жена

Обновяват улици и паркове в Шумен за 7,2 млн.лв.

Осветиха бойните знамена в Шумен

Отец Красимир Капитанов освети знамената и на клубовете "Традиция" и "Крум Страшний"

Тържествен военен ритуал за освещаване на бойните знамена на военните формирования от Шуменския гарнизон по повод Богоявление се състоя в Шумен навръх празника. Въпреки снежното време и ниските температури, беше спазена традиция православната църква да благослови армията и нейните знамена, символ на бойния дух на българските воини. Отец Красимир Капитанов от храм „Св. Три Светители“ отслужи водосвет.

Той поръси със светена вода знамето на формирование 34 200, копие от знамето на Седми преславски полк и знамената-светини, носени от членове на дружество „Традиция“ и комитет „Крум Страшний“, копие от знамето на Михаил Шишман, на цар Симеон и на Константин и Фружин, клубното знаме на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, и знамето на Червеноводската чета.

За първи път водосвет е отслужен по времето на цар Симеон Велики преди битката при Ахелой през 917 г. и традицията продължава. Спира я робството, но след Освобождението ритуалът е възстановен и продължава до 1946 г. Възстановява се през 1992 година и се провежда независимо от времето и климатичните условия във всички гарнизони, каза историкът Мишо Йорданов.

На ритуала присъстваха кметът на община Шумен Любомир Христов и заместниците му, народните представители Ралица Тодорова от ГЕРБ и червеният Иван Иванов, зам.-областния управител Петко Шаренков, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, началникът на Шуменския гарнизон полк.Емил Симеонов, деканът на военния факултет полк. Сашо Евлогиев, ръководители на държавни и общински институции и общественици.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Освещаването на бойните знамена е чудесна празнични традиции, която заслужено се провежда и в Шумен. Буди обаче недоумение факта, че както по-рано, миналата и тази година освещаването се провежда пред ДКТ „Васил Друмев“, а не пред Паметната плоча на спасителите на шуменските бойни знамена, монтирана върху сградата военния клуб, на около 50 метра от театъра. Тази шуменска паметна плоча е единствена в България, но в случая не се казва нито дума за бойните знамена на Шуменския гарнизон. Следователно, те не са признати, те и паметната плоча са отречени. И това става в присъствието на първото гражданското и военно ръководство на града и гарнизона. Тогава за какво се прави това освещаване?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.