На 17 септември 2019 да почерпят

Прабългарите отиват в луксозната вила в „Игри на волята“ Славяни ще спят в рибарската хижа, Траки отиват на плажа

Путин: Военно-техническите връзки между Русия и Турция се задълбочават

Гърция изплаща предсрочно част от кредитите си към МВФ

Луксозните имоти поскъпнаха с 2,3%

Ердоган на тристранната среща в Анкара: Можем да вземем решение за конкретни мерки, за да изгасим пожара в Сирия

Сълзи и гняв за един век Хайтов 100 г. от рождението на големия писател в Народния театър

Жена загина при челен удар на пътя Русе – Бяла

Нови наводнения в Испания, засегнати са предградията на Мадрид

СЕМ не разбра защо БНР спря Генералният директор твърди, че излъчването на “Хоризонт” не е спирало, а ресорът на Силвия Великова не е сменян

Взривът на бензиностанция в Добрич вероятно е причинен от манипулирана газова бутилка

И инжекция не вдигнала Рейш за „Черно море“

Признава ли се времето за майчинство при изчисляване на процент „клас”

Пернишкото село Люлин е без вода четвърти ден заради поредица от аварии

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 септември 2019

Осемметрово пано от вълна изобразява „България“ на глаголица

Осемметрово тъкано пано с надпис „България“ на глаголица ще бъде показано в Садово по време на майските празници, които започват на 24 май и ще продължат до края на месеца.

Автор на униката от непредена вълна е студентката по текстил от Национална художествена академия Даяна Прокопова. Чергата е наречена „В началото бе словото“ и е изработена само от природни материали и цветове.

23pl4006-2„Това, което ни е завещано в миналото не бива да се забравя. Всяка една буква съдържа огромна символика и сила, а когато изпишеш „България“, влагаш абсолютния смисъл на това какво е Родината. Избрах благородна, естествена материя – вълна от наши, български овце, бяла и кафява. Тъмният цвят символизира божествения хаос и това, което е непознаваемо за нас. Като печат на словото избрах белия цвят, светлината. Това е символиката на моята черга – България, пътят на истината и корените“, твърди Даяна Прокопова, която е автор на ръчно ушита и избродирана от нея женска риза в духа на възраждащите се традиции на българското тъкачество и бродерия.

„Символите в народните шевици не са случайни, техният смисъл е да защитават от зли сили“, допълва студентката от Националната художествена академия, която е сред участниците в първия у нас Фестивал на еко и био производителите на 26, 27 и 28 май в Садово.

„Той ще съвпадне с традиционния празник на фъстъка и с първия национален фолклорен фестивал „Георги Пендов“, посветен на известния наш кларнетист“, заяви кметът на община Садово Димитър Здравков.

По време на майските празници в Община Садово ще се честват 135 години от съществуването на земеделска наука в България и 134 години от откриването на първата учебна година в местната Професионална селскостопанска гимназия, която е първото професионално земеделско училище у нас. На 29 май в Садово Институтът по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ ще отбележи с научна конференция своя 40-годишен юбилей.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.