Осемметрово пано от вълна изобразява "България" на глаголица

Осемметрово тъкано пано с надпис "България" на глаголица ще бъде показано в Садово по време на майските празници, които започват на 24 май и ще продължат до края на месеца.

Автор на униката от непредена вълна е студентката по текстил от Национална художествена академия Даяна Прокопова. Чергата е наречена "В началото бе словото" и е изработена само от природни материали и цветове.

23pl4006-2"Това, което ни е завещано в миналото не бива да се забравя. Всяка една буква съдържа огромна символика и сила, а когато изпишеш "България", влагаш абсолютния смисъл на това какво е Родината. Избрах благородна, естествена материя - вълна от наши, български овце, бяла и кафява. Тъмният цвят символизира божествения хаос и това, което е непознаваемо за нас. Като печат на словото избрах белия цвят, светлината. Това е символиката на моята черга - България, пътят на истината и корените", твърди Даяна Прокопова, която е автор на ръчно ушита и избродирана от нея женска риза в духа на възраждащите се традиции на българското тъкачество и бродерия.

"Символите в народните шевици не са случайни, техният смисъл е да защитават от зли сили", допълва студентката от Националната художествена академия, която е сред участниците в първия у нас Фестивал на еко и био производителите на 26, 27 и 28 май в Садово.

"Той ще съвпадне с традиционния празник на фъстъка и с първия национален фолклорен фестивал "Георги Пендов", посветен на известния наш кларнетист", заяви кметът на община Садово Димитър Здравков.

По време на майските празници в Община Садово ще се честват 135 години от съществуването на земеделска наука в България и 134 години от откриването на първата учебна година в местната Професионална селскостопанска гимназия, която е първото професионално земеделско училище у нас. На 29 май в Садово Институтът по растителни генетични ресурси "Константин Малков" ще отбележи с научна конференция своя 40-годишен юбилей.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България