Осем арестувани в Асеновград след сбиване между роми и кануисти на язовир „40-те извора”

Снимка: Архив

Осем души на възраст между 18 и 41 години бяха задържани за 24 часа в полицейския арест в Асеновград след сбиване между тумба роми от квартал „Лозница” и състезатели от клуба по кану-каяк „Асеновец” пред местната многопрофилна болница.

По този начин служителите на реда предотвратили разрастването на конфликт между роми и гребци, започнал в късния следобед в понеделник в района на язовир „40-те извора”, където кануистите и каякарите от детско-юношеската школа на „Асеновец” провеждали редовна тренировка.

Ромите пък се къпели и се печели, на брега на язовира и започнали да се подиграват на състезателите, след като една от лодките се обърнала във водата. След размяна на остри и обидни реплики се стигнало до сбиване между двете групи и престрелка с камъни, при които наранявания получили трима кануисти и каякари и едно от ромските деца.

Пострадалите били откарани за прегледи в МБАЛ „Асеновград”, а докато изчаквали отпред придружителите на двете групи деца се скарали отново и сбили, като сигналът за новото пререкание бил получен в местното РУ на МВР около 18.40 часа чрез телефон 112.

На място веднага били изпратени екипи на районното управление и сектор “Специализирани полицейски сили”, след като първоначалната информация била, че гребците са били гонени с дървени колове и бухалки и причаквани да бъдат пребити пред болницата, тъй като пострадалото дете от ромски произход било със спукани прешлени на гръбначния стълб.

Благодарение на бързите им действия общественият ред бил възстановен, без да има сериозни последици и нови пострадали хора. Осмина от най-буйните участници в разправиите са задържани за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство по чл. 325, ал.1 от НК. Действията продължават под наблюдението на Районна прокуратура – Асеновград.

От спортния клуб по кану-каяк „Асеновец” поискаха във вторник да бъде осигурено постоянно полицейско присъствие по време на тренировките на състезателите на язовир „40-те извора”, който е собственост на държавната компания „Напоителни системи”. Треньорите на един от елитните местни клубове са притеснени, че ако органите на реда не се намесят и не вземат спешни и крути мерки детската кавга може да прерастне в сериозен конфликт с фатални последствия. От тримата пострадали състезатели по-тежка е ситуацията с 16-годишен юноша, който е със счупена китка на дясната ръка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право