Осем нови такси събира образователното министерство

Учителите ще плащат за кандидатстване по програми за квалификация

Министерството на образованието и науката въвежда 8 нови такси в системата на детските градини и училища, а 6 други се повишават. Това предвижда проект на правителствено постановление за таксите, събирани от МОН, публикуван за обществено обсъждане.

Тридесет лева ще струва провеждането на изпит по един предмет за валидиране на компетентности, придобити чрез неформално обучение и самостоятелно учене. Самият документ за валидиране ще се издава срещу 10 лева.

Десет лева ще е също таксата за разглеждане на заявление за одобряване на програма за обучение за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти. Самата оценка на програмата за обучение ще струва 300 лева, а 50 лева ще е тарифата при промяна на обучители в програмите.

Променят се и таксите, които ще заплащат граждани от трети страни над 16 г. за обучение, като те са различни според избраната форма и специалност.

От 10 на 25 лв. скача таксата за признаване на училищна диплома от чужбина, за висше образование или професионална квалификация - от 25 на 35 лева.

Разглеждането на заявление за откриване на частна детска градина или училище се увеличава от 100 на 150 лева. За оценка дали документите съответстват на нормативните изисквания за вписване в регистъра ще се събират 260 лева вместо досегашните 200 лева.

Разкриването на частна професионална гимназия, спортно училище, училище по културата и училище по изкуствата ще струва 375 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование