Осем новозаразени с ХИВ във Варна

Шестима мъже и две жени са регистрирани като носители на вируса на СПИН от началото на тази година, като последните двама са открити наскоро. Това съобщи д-р Анка Баева, началник отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ преди старта на Европейската седмица за изследване на ХИВ и хепатит.

В рамките й от 21 до 25 ноември в РЗИ ще правят бързи тестове. Те са безплатни и пестят на желаещите да проверят здравния си статус стандартната такса от 20 лв., искана от лабораториите.

Кампанията ще продължи и през следващата седмица, когато по инициатива на общината мобилни кабинети ще работят в три университета - Медицинския, Техническия и Свободния. От януари насам през кабинета за безплатно изследване на СПИН в РЗИ са преминали 992 души, две трети от които са потърсили помощ след случаен секс без презерватив, отчете д-р Баева.

Най-често у нас вирусът се предава между хомосексуалисти, затова заразените мъже са близо 4 пъти от жените. Болестта вече е лечима, но все още един на всеки трима ХИВ-позитивни не знае, че е носител на вируса, обясниха организаторите на кампанията и призоваха варненци активно да се включат в нея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве