Последният ръководител на Комсомола: Промените през 89-а тръгнаха от самата БКП

Спас Гърневски: Няма да има предсрочни избори, ГЕРБ ще управлява още два мандата Разполагаме с информация, че БСП участва в организацията на протестите, каза депутатът от мнозинството

Държавата готви нови мерки за безопасност на асансьорите

Сайтът на парламента е недостъпен

Гърците отбелязаха 45-тата годишнина от бунта срещу хунтата

Волен Сидеров: Каракачанов също да подаде оставка, да започнем на чисто И двамата с Валери Симеонов изгубиха връзката с реалността, заяви лидерът на "Атака"

Жена се взриви край контролен пункт на полицията в Грозни

Дуейн Джонсън – Скалата изненада посетителите на фитнес зала

Легенда за пиратско съкровище в пещера подлудява иманяри Отварят остров Свети Иван за туристи

Финландия пита Русия дали заглушава GPS навигацията в Арктическия регион

Откриха уникално изображение на Иисус Христос в пустинята Негев

Старозагорско село отбеляза за 12-и път Празника на райската ябълка

Фермери премериха сили в картинг турнир (СНИМКИ)

Правителствената армия превзе последния бастион„Ислямска държава“ в южна Сирия

Руснак може да поеме ръководството на Интерпол

Осем от десет българи живеят в собствен дом Около 18% от хората у нас са под наем, в Германия - всеки втори

Въпреки големия брой собствени жилища у нас, значителна част от тях са остарели и зле поддържани панелки, строени по време на социалистическата епоха, твърдят експертите на Световната банка.

Над 82% от българите живеят в собствено жилище, показва анализ на Евростат за състоянието на жилищния фонд в Европейския съюз за миналата година. Болшинството от хората у нас са си купили апартамент или къща без заем – със собствени средства. Такива са 79,9 на сто от собствениците на имоти у нас. Ипотечен кредит са теглили едва 2,6% от българите, показва още статистиката. Лидер по собствени жилища в ЕС е Румъния – там едва 4 на сто от населението не притежава имота, в който живее. България заема седмо място по този показател в ЕС като пред нас са още Литва, Хърватия, Словакия, Унгария и Полша.

Заем за покупка на жилище са теглили под 1 процент от румънците, а едва 4% от съседите ни са под наем.
При нас все пак 17,7 % от българите живеят под наем, твърди Евростат. Близо 3% плащат на пазарни цени, а 14,8 на сто са на регулиран наем или най-често става въпрос за ползването на общински жилища.
И въпреки че голяма част от българите притежават жилище, се оказва, че една трета от имотите у нас са необитаеми. В свой доклад Световната банка обяви, че в България има 3,9 милиона жилища и около 3 милиона домакинства. Те обаче обитават 2,7 милиона имота или един от седем българи живее в жилище, което се споделя от повече от едно домакинство. Често до три поколения – или 6-8 членове на семейството, живеят в малък апартамент от 60 м2. За сравнение в Европейския съюз средно около 70 на сто от хората са собственици на жилищата си, а 30% са наематели. Най-нисък е този процент в Германия и Австрия, където едва половината от населението притежава имот.

Сравнително поравно се поделят българите, които живеят в къща и тези в апартамент. Според статистиката около 54,5% от населението у нас живее в къщи, а 45,5% – в апартаменти в блокове. По този показател се различаваме от болшинството държави в Евросъюза, където по-голяма част от населението обитава къщи през 2016 г. Най-висок процент е регистриран в Ирландия – 92,5 на сто от жителите и Обединеното кралство – 85 на сто, следвани от Хърватия – 80 на сто, Белгия – 78 та сто и Холандия – 76 на сто. Най-малък процент хора – под 50 на сто – живеят в къщи в Испания, Естония, Латвия и Литва.

Националната статистика показва, че населението у нас в края на миналата година е било малко над 7,1 милиона души. От тях 5,3 милиона българи или 73 на сто са обитавали жилища в градовете и около 1,8 милиона – 23% – в селата.

Броят на селата у нас през миналата година е бил малко под 5 000, като 157 изцяло са били без население, а в 1 148 села у нас са живеели между 1 и 49 души.

Сградите опасни при земетресение
Три четвърти от апартаментите – в 30-годишни панелки

Повече от три четвърти от апартаментите в България се намират в сгради, които са на възраст над 30 години, а липсата на поддръжка е довела до повреждане на покривите и фасадите, зле поддържани стълбища, коридори и течове. Това се посочва в анализ на Световната банка, поръчан от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Освен това голяма част от жилищния фонд на България се състои от многофамилни сгради от социализма, много от които са изградени от панели.

В същото време все повече хора живеят в бедняшки квартали и незаконни селища, колкото и общините, страдащи от липса на финанси, да се опитват да осигурят социални жилища на своите най-уязвими граждани, твърдят от Световната банка. Според експертите й голяма част от жилищния фонд е остарял и лошо поддържан, като част от него е потенциално уязвим за сеизмични щети.

За около 42% от едночленните домакинства и за 31% от наемателите на пазарни цени, разходите за жилище са непосилни. Повече от една трета от младите пък не могат да си позволят собствен дом и затова продължават да живеят с родителите си.

Ръст на разрешителните за строеж

Общо 1526 разрешителни за строеж на жилищни сгради със 7135 жилища в тях и 934 851 квадратни метра разгъната застроена площ са издали местните администрации в страната през третото тримесечие на 2017 година. Това е увеличение от 29% на разрешителните и на 44,5% на жилищата, в сравнение със същия период на 2016 година, показват актуални данни на НСИ.

Областите София град, Пловдив, Варна и Бургас остават водещи по отношение на строителството, особено на жилища, макар и тенденциите в Бургас да показват забавяне в този сегмент. Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради за периода юли-септември 2017 година са издадени в областите София (столица) – 262, Пловдив – 239 и Варна – 154. Отново в област София предстои да бъдат започнати най-много сгради – 2432, следват Пловдив с 1371, Варна – 751 и Бургас – 636.

В сравнение с третото тримесечие на 2016 година започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 18,3%, жилищата в тях – с 8,4%, а разгънатата им застроена площ – с 14,1%. Строителство на най-голям брой нови сгради е започнало в областите: Пловдив – 165 жилищни и 80 други сгради; София (столица) – 135 жилищни, 4 административни и 27 други сгради; Варна – 85 жилищни и 38 други сгради; Стара Загора – 73 жилищни и 47 други сгради.

Ирена Перфанова, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“:
Търсят се имоти от 60 000 до
150 000 евро

“България е една от държавите с много висок процент на притежание на лично имущество и е нормално по-голямата част от имотите да са на 40-50-годишна възраст”, обяви за вестника Ирена Перфанова, председател на Националното сдружение “Недвижими имоти”. Тя уточнява, че за ново строителство се говори през последните 27 години, тоест периодът на частния бизнес в строителството и неговия размах.
“Има, разбира се и много имоти, построени преди повече от 50 години и семейства, които са станали собственици на тези имоти преди повече от 50 години. Сред тях можем да включим и жилищата, възстановени по реституция”, категорична е тя. На въпрос какви жилища търсят купувачите през тази година, експертът обяснява, че те са “в диапазона между 60 000 и 150 000 евро”.

Тихомир Тошев,
кредитен консултант:
Все повече хора ще теглят ипотечен заем

Голяма част от собствените жилища, които българите притежават, са в селата и малките градове, коментира пред “Труд” кредитният консултант Тихомир Тошев. Последните години обаче се наблюдава тенденция все повече хора да се пренасят към големите градове, а там много рядко може да се купи имот със собствени спестявания, обясни Тошев. Затова според него тенденцията ще се обърне и все повече хора ще теглят ипотечен кредит за жилище.

Спадът на лихвите по заемите за имот също допринася за по-голямото търсене, както и фактът, че след финансовата криза, която засегна и нашата страна, много българи отлагаха взимането на кредит, но сега вече излизат на пазара, допълни експертът. Тошев прогнозира, че тази година банките ще отчетат сериозен ръст при ипотечното кредитиране, както и при сделките с имоти. Последно проучване на портала “Моите пари” показа, че се наблюдава завишение на желаните суми сред неползващите ипотечен кредит. Предпочитаните суми са в диапазона от 25 000 до 100 000 лв.
Българите предпочитат да теглят заеми в лева, а не в евро. Основните мотиви за избора им са, че получават доходите си в левове, както и по-ниската цена на кредитите в национална валута.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. А ако споделяхме ония ценности на плевнелиев, щяхме да мрем по активно за благото на янките в афганистан, на французите в мали и да приемаме повече бежанци да спасим зaдника на меркел… и да живеем в къщи под наем.

 2. Така е кмнтр:) това, което вбесява евроатлантските боклуци е, че в някои страни в изт, европа голяма част от хората имат собствени жилища, а това за тях не е добре:) Интермафиозията предпочита да борави с бедни зависещи от тях същества. Изглежда не само за нас, Българите важи поговорката – Моят дом е моя Крепост:) Това важи и за тях и поради това всичките мафиозии имат огромни собствени жилища и вили.. Но защо робите и те да имат? И да имат къде да се крият,,в собствена крепост . По-добре да са клошари или в краен случай под наем, по лесно ги манипулират и държат в подчинение:( Същото е положението и в Канада, където собствени жилища имат около 35%, преди бяха около 50%..От познато холандско семейство имаме инфо, че подобна е ситуацията и там. Френдовете се оплкват, че единят им син 33 г живее с тях, защото заплатата му е малка и не може да си позволи да излезе под наем. Другия син и съпругата му работят, но не могат да си позволят да си закупят жилище..били много скъпи + допълнителни данъци и такси..И до кога бандюгите тунеядци от хмм $$ветовната лапачница, пардон бууунка ще си завират вонящите носове в работите и живота на Българите. Не разбраха ли най-после, че ние имаме съвсем различни ценности и за семейство и за дом и за мнооого други неща. Това, което се е градило и е хубаво през векове не се изтрива лесно:) Панелките от соца са изключително търсени, функционални, заобиколени с градинки, дървета, цветя и много уютни и даже евтини, сравнени със съвременните хамбари на световната лапачница. И се търсят повече отколкото новите:)))

 3. Панелните сиви боклуци жилища ли се наричат ? Мръсни грозни и първобитни. Невиждали боя от както са построени а градинките мръсни и неокосени , а нощем глутници от псета не ти дават покой ! Дружба София или Изгрев Бургас навсякъде е гадост!

 4. Да гадост стана, защото от последните 27 г нищо не е направено и ремонтирано около Дружба, Надежда и повечето комплекси. Улици и тротоари са от времето на Тато. Преди 2 г отседнахме при приятели в Дружба 2. Ужас. Ние го знаем и отпреди. Вместо нормални пътеки хората сами си направили пътека със стари черги, килими, мокети. И Данчовски молим, не обиждай жилищата в които се родиха и отраснаха милиони българи, вкл и ние. Нашият комплекс Борово, Бъкстон също не е в такова състояние каквото беше преди 27 г, но е много трудно да си купиш там жилище.. Защото просто вече няма. Дори и сега тези “панелни сиви боклуци“както ти ги нарече, приютяват голяма част от българите в големите градове. Не само това, но в тях живеят по две, даже три семейства. Явно, ти имаш или участваш в строителен бизнес и искаш да си прокараш стоката:) няма нищо лошо, но…Повечето, не казваме всички, от новите жилища не отговарят на изискванията на Българина и не са функционални. Не говорим за слабата работа и некачествени материали. Освен това са скъпи за стандарта и средната заплата на българите и младите семейства. Наша близка в подобна панелка на Бъкстон помогна на младото 3 членно семейство на синчето по следния начин. Даде им двете стаи, ап е 65 кв. м направиха дрешника, 1.50 на 2,50 м на кухня, а тя взе кухнята за спалня и остъклената и добре изолирана тераса за кухня и всекидневна:) В новите хамбари, които се състоят от една голяма стая и към нея малко боксче + още една стая не можеш да го направиш. Когато строиш трябва да се съобразяваш с изискванията, манталитета, вкуса и покупателната способност на клиентите си, нали? Но от строителната мафия не го правят:) Интересно защо? Още играят нечестно – блокират обявите за къщи и апртаменти в сев. Гърция. Лично се убедихме няколко пъти:))

 5. Продайте си апартаментите. Отидете под наем!
  Да имаш собственост е социализъм-Бай Тошо ви позволи да си купите панелките и станете частни сбственици. Бъдете безимотни-пролетарии наематели в унисон с капатализма!
  Коойто има собственост жилище е комуняга!

 6. Статията не казва колко българи имат повече от едно жилище. Не казва колко българи имат апартаменти в Брюксел, колко имат къщи в САЩ и колко в Германия. Статията не казва колко българи имат къщи в Северна Гърция, аз лично познавам четири. С жилище в Москва не познавам нито един. Въобще статията не казва много неща, а трябва.

  1. 1. Щот (явно като по прост не си разбрал) става дума за съотношение собствени/наем;
   2. Може би щот в москва са по скъпи от германия (без мюнхен)…

 7. Драги сънародници аз така и не разбрах защо всеки се натиска да живее в град вкл и майка ми когато има толкова села покрай градовете. Повечето имат дори интернет, който е важен за филмчета и порно. Къщите в малко по далечните са по 30 000 лв.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.