Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

Българските Destiny’s Child изгряха в „Гласът на България“

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Осигуриха компостери за всички детски градини в Община Раковски

Ръководството на Община Раковски осигури компостери за всичките шест детски градини на своя територия, като инициативата е с образователна и възпитателна цел. Стойността на компостерите е около 2500 лева и те вече са доставени в забавачките.

Заместник-кметът на Община Раковски Татяна Бакова посети детските заведения и обясни на малчуганите по достъпен за тях начин какво точно представлява компостерът и какво е неговото предназначение. На децата бе прожектиран анимационният филм „Ози Озон“, който ги „отведе“ на едно изследователско пътешествие към озоновия слой. По увлекателен и достъпен начин малките палавници бяха запознати с ролята на озоновия слой за опазването на живота на планетата. Филмът е продуциран от Екологичния видео център на сдружение „Природа назаем“.

Освен компостерите от Община Раковски предоставиха на ръководствата на детските градини съгласуван с МОСВ наръчник, с който ще могат да научат повече за разделянето на хранителните от останалите отпадъци и тяхното третиране при превръщането им в хранителна среда за растенията. Наръчникът е специално разработен с практични съвети, свързани с процеса на компостиране – разграждане на органичните отпадъци в присъствие на кислород, при който се получава еднороден кафеникаво-черен ронлив материал, подходящ за наторяване и възстановяване на органичната материя в почвите.

С тази инициатива Община Раковски положи основите на следващата стъпка на дългосрочния проект за „Градско и фамилно компостиране” като природосъобразен начин на живот и добрите практики приложими в градска среда. „Утвърждаването на фамилното компостиране в пластмасови компостери като практика за домакинствата ще намали количеството отпадък, който се отделя ежедневно от всяко от тях. Този отпадък ще бъде трансформиран в полезна тор, която ще се използва като добър почвен подобрител”, коментира Татяна Бакова.

„Компостирането е един от най-подходящите и икономични методи за третиране на биоразградими отпадъци. Това е процес, при който органичните вещества се разграждат и превръщат в хумосоподобен материал, наречен компост. Компостът подхранва почвата, изгражда структурата, повишава обмяната на въздуха и осигурява задържането на вода в нея”, обясни кметът на Раковски Павел Гуджеров, който е бивш заместник-министър на околната среда и водите.

Семейното компостиране поставя основите на нов тип екологична култура на населението. То е предпоставка за цялостно въвеждане на разделното събиране на битови отпадъци. Практическите методи за намаляване и преработка на хранителни отпадъци в домашни условия са част от „зелените“ проекти на общинска администрация Раковски и лично на кмета Павел Гуджеров. Градоначалникът на Раковски отдавна компостира битовите отпадъци на фамилното домакинство със собствен компостер в двора си.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.