Страшни предсказания, в които никой не повярва, но те се сбъднаха

Колосален провал за червения отбор в „Хелс Китчън“

Черна гора вдига Футболист №1

Рамуш Харадинай: Въобще не ни интересува Сърбия и какво се случва там

Пътнически самолет се запали на летището в Техеран (ВИДЕО)

Кристалина Георгиева: Пропътувах много дълъг път до Световната банка

Правило от 1604 г. препъва Брекзит Удължаване на срока изглежда най-вероятно

Руският военен министър се срещна с Асад в Сирия

Български отбор спечели Световното първенство за геймъри

Назърбаев се оттегли след 29 години на власт Изненадващо президентът на Казахстан обяви оставката си

„Ла Скала“ връща €3 млн. на Рияд

Ученички танцуват кючек в час, учителка им ръкопляска

Ремонтират с близо 7 млн. лв. ключово трамвайно трасе 1.6 км нов релсов път по улица “Каменоделска” в София

Благоевград с нови спирки и автобуси

Хаосът с пенсиите спрян от премиера Борисов (обзор) НОИ ще смята парите и по старата, и по новата формула и ще отпуска по-високата сума

Осигуриха компостери за всички детски градини в Община Раковски

Ръководството на Община Раковски осигури компостери за всичките шест детски градини на своя територия, като инициативата е с образователна и възпитателна цел. Стойността на компостерите е около 2500 лева и те вече са доставени в забавачките.

Заместник-кметът на Община Раковски Татяна Бакова посети детските заведения и обясни на малчуганите по достъпен за тях начин какво точно представлява компостерът и какво е неговото предназначение. На децата бе прожектиран анимационният филм „Ози Озон“, който ги „отведе“ на едно изследователско пътешествие към озоновия слой. По увлекателен и достъпен начин малките палавници бяха запознати с ролята на озоновия слой за опазването на живота на планетата. Филмът е продуциран от Екологичния видео център на сдружение „Природа назаем“.

Освен компостерите от Община Раковски предоставиха на ръководствата на детските градини съгласуван с МОСВ наръчник, с който ще могат да научат повече за разделянето на хранителните от останалите отпадъци и тяхното третиране при превръщането им в хранителна среда за растенията. Наръчникът е специално разработен с практични съвети, свързани с процеса на компостиране – разграждане на органичните отпадъци в присъствие на кислород, при който се получава еднороден кафеникаво-черен ронлив материал, подходящ за наторяване и възстановяване на органичната материя в почвите.

С тази инициатива Община Раковски положи основите на следващата стъпка на дългосрочния проект за „Градско и фамилно компостиране“ като природосъобразен начин на живот и добрите практики приложими в градска среда. „Утвърждаването на фамилното компостиране в пластмасови компостери като практика за домакинствата ще намали количеството отпадък, който се отделя ежедневно от всяко от тях. Този отпадък ще бъде трансформиран в полезна тор, която ще се използва като добър почвен подобрител”, коментира Татяна Бакова.

„Компостирането е един от най-подходящите и икономични методи за третиране на биоразградими отпадъци. Това е процес, при който органичните вещества се разграждат и превръщат в хумосоподобен материал, наречен компост. Компостът подхранва почвата, изгражда структурата, повишава обмяната на въздуха и осигурява задържането на вода в нея”, обясни кметът на Раковски Павел Гуджеров, който е бивш заместник-министър на околната среда и водите.

Семейното компостиране поставя основите на нов тип екологична култура на населението. То е предпоставка за цялостно въвеждане на разделното събиране на битови отпадъци. Практическите методи за намаляване и преработка на хранителни отпадъци в домашни условия са част от „зелените“ проекти на общинска администрация Раковски и лично на кмета Павел Гуджеров. Градоначалникът на Раковски отдавна компостира битовите отпадъци на фамилното домакинство със собствен компостер в двора си.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.