Осиновиха пет кучета в Лом, десетки други търсят стопани

куче

Пет бездомни кучета, скитали по улиците на Лом, вече си имат стопани и покрив. Близо 100 други пък са обезпаразитени и кастрирани, съобщиха от крайдунавската община.

Миналата година местната управа заедно с Дружеството за защита на животните „Лом 2003” обяви кампания за осиновяване на улични кучета. Грижовни хора прибрали в домовете си пет от многобройните групи четирикраки скитници.

По договор с ветеринарен специалист пък през миналата година 94 от опашатите клошари са били заловени, кастрирани, обезпаразитени и маркирани. След това обаче животните отново са били пуснати по улиците на града.

От години Лом има сериозен проблем с бездомните кучета, които се увеличават, а на места даже образуват глутници. Общината е определила терен за строеж на приют за четирикраките бездомници, но липсата на средства блокира реализацията на проекта.

Според експерти само залавянето, настаняването и отглеждането на 20-30 кучета в приюта ще струва около 100 000 лева годишно. Проблем в крайдунавската община е и нежеланието на много от стопаните да декларират домашните си любимци. Миналата година само 30 граждани са обявили, че отглеждат куче и са платили таксата от 10 лева.

Коментари

Задължително поле