Оскари 2021: Политика и скука, корейка би Бакалова (обзор)

Бакалова и Парис Хилтън на парти след наградите.

Радикални речи и расово разнообразие

Китайка със статуетка за режисура

Българската актриса Мария Бакалова остана без “Оскар” в една скучна церемония, доминирана от политически проповеди и ритуално расово разнообразие. Младата бургазлийка беше номинирана в категорията за поддържаща женска роля с играта си в анти-Тръмп пародията “Борат 2”, но изгуби от корейката Юн Ю-Джун, която взе статуетката за имигрантската драма “Минари”.

Церемонията се проведе експериментално и при спазване на мерки, от няколко локации. Номинираните дойдоха издокарани и позираха както подобава, но този път в историческата жп гара “Юинън стейшън” в Лос Анджелис, превърната в декор за наградите на Академията.

Мария Бакалова впечатли светските и фешън наблюдатели с бяла рокля на Louis Vuitton, френски маникюр и бижута от Moussaieff Jewels. След церемонията тя смени тоалета и бе заснета да се държи за ръка със светската лъвица Парис Хилтън на ексклузивно “оскарово” парти.

Поддържащите актриси извадиха късмет Брад Пит да обяви победителката в тяхната категория. Той изчете предварително написан текст, в който имаше по едно изречение за всяка номинирана. За Мария Бакалова Пит прочете кратка информация, от която се разбра, че българката се вдъхновявала от Мерилин Монро и изписвала нейния цитат: “Един ден ще стана филмова звезда”. После Пит се обърна със свои думи към Мария и каза: “Добре дошла”.

Извън българската интрига цялата церемония премина в преповтаряне на опорните точки за расизма, полицейското насилие и правата на малцинствата.

“Земя на номади” очаквано спечели за най-добър филм, а неговата авторка Клои Жао стана първата китайка с награда за режисура.

Големият шок дойде на финала. Всички предричаха, че “Оскар”-ът за най-добър актьор ще отиде посмъртно за чернокожия изпълнител Чадуик Боузман. 

Дори самата структура на церемонията беше променена, за да се обяви точно тази награда последно с идеята, че ще има сантиментално почитане на починалия актьор.

Но призът отиде при великия Антъни Хопкинс, който не присъстваше в залата, а не се включи и на видео. 
Остана усещането за провалена кулминация, за предварително планиран финал, увиснал в нищото, а социалните мрежи се изпълниха със заплахи и псувни на либерални активисти, които бяха останали с нагласата, че всички актьорски награди ще отидат при цветнокожи.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино