Осмокласник зове за интересно преподаване със стари помагала

Георги от Шумен подреди изложба с над 300 експоната

Осмокласник от Шумен подреди уникална изложба със стари учебни помагала, с каквито учителите са преподавали преди десетилетия и призова настоящите педагози да се замислят как да обучават децата по-интересно. "Не наблягайте на суха теория, показвайте повече.

Навлязоха дигиталните технологиите, но май и те не се ползват достатъчно", казва 14-годишният Георги Йорданов. В понеделник той откри изложбата "През ключалката на стария кабинет" в своето СУ "Сава Доброплодни" и събра погледите не само на съученици, но и на учители. По-младите не са виждали помагалата, които Георги е натрупал за три-четири години. В странната експозиция има всичко - от препариран кос до сглобки за химични съединения по химия и исторически карти.

Всичко започнало, когато момчето видяло да изхвърлят от училище в Шумен малки кутийки, в които открил диапозитиви. Изобщо не знаел какво отнася у дома от кофата за смет, но майка му му казала, че по нейно време са ползвани при преподаване.

Така любознателният шуменец се запалил и вече има над 16 000 диапозитива, много диафилми, работеща киномашина, която купил за 100 лв. през интернет, три микроскопа, почти нов магнетофон "Унитра"... Най-старият предмет в колекцията му е учебен филм по география за ледниците на около 60 г.

Училищата хвърлят, а Георги събира и спасява, такъв е принципа на неговата колекция. "Ако някое училище смята да изхвърля, нека ми се обади, ще прибера всичко. Къса ми се душата като видя някой да се разделя с такива интересни неща. Аз винаги ще имам място за още нещо ново в колекцията", казва малкият събирач на педагогика. А къде побира толкова материали - на тавана на баба му негова територия са два гардероба и няколко шкафа. Пенсионерката е сред малцината, които разбират страстта му.

Казва, че в колекцията му, за да е представителна, липсва компютър "Правец". Очаква някой да му дари, иначе има дискети за него.

Колекционерът е в паралелка "музика" - свири на пиано и е солист на ученическия хор. Признава обаче, че голямата му любов са биологията и химията, и смята да стане добър учител. Задължително ще преподава интересно и с много онагледяване.

По инициатива на Георги в гимназията ще бъде пусната анкета как учениците искат да изглеждат учебните кабинети и по какъв начин да се преподава. Ръководството е отворено за всякакви съвети от ученици, казва директорът Албена Иванова-Неделчева, която е предоставила кабинета по солфеж за изложбата на Георги чак до 9 май.

Коментари

Задължително поле