Осмокласниците в Пловдив и техните родители предпочитат електронните учебници, излизали двойно по-евтино от хартиените цветни

Бъдещите осмокласници в Пловдив и техните родители предпочитат електронните учебници пред цветните и черно-белите на хартия, защото интерактивният вариант им излизал доста по-евтино, показа проучване на „Труд” под тепетата. Учебниците за осми клас са по нови програми, така че учениците и родителите им няма как да използват употребявани помагала от предишни випуски или да си закупят от книжните борси с отстъпка.

В същото време закупуването на пълния комплект учебници и помагала излиза около 200 лева за цветния вариант и с 30-ина процента по-евтино за  черно-белия, предлаган от някои издателства. Доста ученици и техните майки и бащи обаче предпочитат да спестят от хартиените учебници и заложат на електронния вариант, тъй като пълен комплект от него им излиза под 100 лева и с разликата в сумата могат да купят нови обувки, маратонки, суичър, риза, блуза и куп чорапи за бъдещите осмокласници.

Учебниците в електронен вид струват средно по 6 лева, докато някои от цветните хартиени гонят 15 лева. Съдържанието на едните и другите е абсолютно същото – електронният учебник е сканиран. В учебника по биология има триизмерен обект на човешкото тяло и на отделните части, а в учебника по история учениците могат да се разходят из древен Рим. Учебникът по биология за осми клас обаче не се предлага в черно-бял вариант, защото за разлика от помагалата по математика илюстрацията е изключително важна.

Осмокласниците, както и второкласниците и шестокласниците, ще учат по нови учебници след 15 септември, но за разлика от по-малките ученици, ще трябва да ги плащат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони