Основаха инициативен комитет за запазване на 3 март като национален празник на референдум

Инициативен комитет за запазване на 3 март като национален празник основават политици, общественици, журналисти и спортисти. Те ще инициират референдум по темата.

Сред инициаторите са професор Искра Баева, спортната легенда, бивш министър и депутат Весела Лечева, евродепутатът Петър Витанов, журналистът Явор Дачков. Те ще настояват за общонационално допитване за запазване на Трети март като национален празник, но въпросът още не е прецизиран.

"Тук сме се събрали хора с най-различни професии и политически пристрастия, но обединени от общонародната кауза да защитим Трети март като национален празник", обяви евродепутатът Петър Витанов на пресконференция.

"За нас Трети март е кулминацията на една петвековна борба за освобождение. Трети март е линията между оковите и свободата. Трети март е раждането на нашата съвременна държава и Трети март олицетворява подвига на десетките, стотици хиляди загинали за свободата на България", каза още Витанов.

"Имаме готовност да поставим този въпрос на всенародно допитване чрез референдум", добави той.

В отговор на въпрос Витанов каза, че президентът Румен Радев не е част от инициативата. Идеята на тази маса тук не е да правим политическа партия, а да зададем въпроса иска ли българският народ да смени националния си празник, обясни той.

Неотдавна Радев анонсира създаването на движение за запазване на Трети март от връх "Свети Никола" в реч за 146-ата годишнина от Шипченската епопея.

Акад. Иван Юхновски каза, че се включва в тази кауза като патриот. Според него българският народ не бива да допусне промяна на националния празник, която ще бъде "оскърбителна". Директно се оскърбява чрез подобно действие каузата на Ботев, на Левски, смята акад. Юхновски. 

Проф. Искра Баева отбеляза, че 3 март не е празник на Руската империя, на Александър Втори, а плод на усилията преди всичко на българите.

"До Руско-турската освободителна война не се стига, защото руският император е решил да освободи българите, а защото българите са направили толкова много, десетилетия са се борили за своите права и са предизвикали съчувствието на цяла Европа. От цяла Европа Руската империя е поела тази функция да изпълни това желание на европейците българите да бъдат освободени. Само че и тази война без българското участие едва ли щеше да завърши по този начин, както в крайна сметка завършва. Така че това е български празник", заяви тя.

Проф. Баева посочи, че след 1944 г. по чисто идеологически причини Трети март е отменен, но 34 години по-късно е възстановен с всенародното отбелязване на 100-годишнината от Руско-турската освободителна война през 1978 година. 

Тя коментира, че 24 май е народният празник, празникът на културата, на нашата писменост и литература и не вижда защо трябва да го политизират, докато Трети март винаги е празнуван като държавен, дори и в Третото българско царство.

Адвокат Явор Нотев каза, че целта на първо място е събирането на 400 хиляди подписа, които са най-прекият, най-бързият и убедителният път за провеждане на такъв референдум.

От инициативния комитет съобщиха още, че разчитат на всяка една подкрепа, но тяхната инициатива не е тази на президента.

В края на юли ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха общ законопроект за промени в Конституцията в деловодството на парламента. Едно от предложенията в него е 24 май да замени 3 март и да стане национален празник на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика