Основите на голяма административна сграда откриха на крепостта "Туида"

Археологически проучвания във вътрешността на късноантичната и средновековна крепост "Туида" в Сливен разкри основите на голяма административна сграда, съобщи археологът Николай Сираков, ръководител на разкопките и директор на Регионалния исторически музей. "Попаднахме на доста внушителна сграда, с дебелина на зидовете от 80 см. Разстоянието между северните и южните зидове възлиза на 10 метра", допълни археологът. Източната страна на обекта "върви" по продължение на другите стари сгради, проучени преди много години, което говори, че тук е минавала улица. Постройката е била унищожена след внушителен пожар. В средата са намерени останки от овъглена греда и други овъглявания, много керемиди, камъни, пепел. Тези находки, както и намерена монета от VІ век, съвпадат с писмените свидетелства, че в края на VІ и началото на VІІ в. крепостта е била тотално унищожена от авари, славяни и прабългари.

"Крепостта е била разрушавана два пъти. През V в. е унищожена от хуните. При император Анастасий е била възстановена. Шести век е златният век на "Туида", била е процъфтяваща, с добра индустрия, доста заселена. Но е последвало отново разрушение, за което споменах. Тогава животът в нея престава да съществува чак до края на ІХ в.-началото на Х в., когато отново е възстановена. Става част от българската държава. Открит е печат на княз Борис Михаил, много, много старобългарска керамика и други находки. Продължава да съществува през византийската епоха, даже има следи и от печенеги. През ХІІІ век е била напусната и изоставена", разказа Николай Сираков.

Крепостта "Туида" е заемала площ от 42 декара и все още крие много тайни. През 80-те години на миналия век доц.д-р Ирина Щерева е успяла да проучи стените й и част от периферията. С това разкопките секват заради липса на финансиране. През последните няколко години сливенските археолози възстановиха проучванията. Бе открит подземен тунел, който се спуска от височината на крепостта към реката в ниското. Вероятно е бил използван за бягство при нападения, или през него населението си е доставяло вода. В една от нишите на тунела Сираков и екипът му намериха запазена свещ от V век, служила са осветление. Любопитен е фактът, че крепостните стени бяха възстановени, а част от терена бе превърнат в историческа атракция, финансирана с близо 5 млн.лева по европроект на общината. Различни артефакти са разположени на открито, а екипът на крепостта прави възстановки за посетителите, демонстрации на стари занаятчийски техники. Има открита сцена, на която са изнасяни театрални постановки, концерти, на нея е гостувал и музикантът ни с международна известност Теодосий Спасов. На "Туида" е изнясал концерт бившият вокалист на "Рейнбоу" Джо Лин Търнър.

Дейността на "Туида" като туристически обект се развива паралелно с научните разкопки и вероятно така ще продължи дълго време, защото едва 30-40 на сто от терена е проучен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България