22 млн. евро заем за 4 нови станции

Петролът поевтиня с още 5% само за ден

На 84 площадки в София учат децата на безопасност на движението Фандъкова: Повдигнахме над 330 и осветихме 200 пешеходни пътеки

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Загубите в системата са над 60% До 2025 г. са осигурени 800 млн. лв. за водния сектор в най-големия град

Отказахме офертата за изтребители Ф-18 Остават Ф-16, “Грипен” и “Еврофайтър”

Патриотите си тръгнаха от МС, без да обявят решение Очаква се утре сутрин Валери Симеонов да направи изявление

До 5000 лв. за далечни роднини

Меган Маркъл – бременна и сияйна на благотворително събитие

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 21 ноември 2018

Груевски във фейсбук: Продължавам борбата за македонската кауза

Белият дом загуби битка със Си Ен Ен Върна акредитация на журналист

Лекарският съюз иска отпадането на вторичния профилактичен преглед Пациентите масово не се явяват на него и парите оставали неусвоени

Председателят на ВКС е нарушил установения ред на държавното управление

Замесиха „Берое“ в уреден мач

Над 460 км второ и третокласни пътища ще бъдат обновени с пари от ОПРР

Особености на убийството на Търновския властелин Богатите също плачат

Момент от огледа на местопрестъплението.

„Утрепали са един чорбаджия. Малко са им на тия, като него куршумите?“ С тия думи един шофьор на такси съобщава новината за убийството на бизнесмена Петър Христов – Търновския властелин или Пешо Айряна, както някои го наричат. Казва го невъзмутимо. Не трепва и като му обясняваме, че става дума за класическо мафиотско убийство, каквото не сме имали, откакто застреляха през 2016 г. боса на Модна къща „Агресия“ Сашо Антов – помните ли го? – дето приживе беше на „ти“ с големците и ги обличаше с костюми.

Да, таксиджията си спомня например как тъжеше за Антов Цветан Цветанов, като казваше: „Няма политик, който да не го познава“.

Мил човек е бил Антов изглежда, макар историята да мълчи как държавната фабрика за конфекция „8-ми март“ е станала негова лична. А месеци преди да почине (Бог да го прости!) е прехвърлил дружество, производно от фалиралата „Агресия груп“ и още 4 подобни на един безработен, който говори с ромски акцент и управлява 23 фирми с фиктивни адреси.

„Та и драмата с носителя на приза „Достоен българин“ Петър Христов – Айряна изглежда като тая с Антов“ – отбелязваме преди таксито да свали пред редакцията екипа на „Труд“. Таксиджията се смее. (Какво му е смешно, по дяволите?!)

Докато слизаме, той заключава: „И мафиотите плачат“.

Кой знае дали е гледал мексиканската сага „Богатите също плачат“, но сигурно това иска да каже…

Излагаме се като европредседатели – 8 трупа за 3 дни! Затова ще се съгласим, както заяви полицията, че убийството на Христов не е мафиотско, а битово. Може да е убийство от ревност, примерно – като това, извършено от Горския човек в Нови Искър и вкарало в моргата 7 трупа – и неговия включително.

Но нека си припомним кой е Христов. Намираме името му в кримихрониките на „Труд“ от 1993 година. Тогава неговата охранителна фирма „Дито“, в която работят момчета от местното спортно училище – борци, щангисти, каратисти и гребци – пази 200 магазина и складове, като сключва договори по класически начин – с бухалки.

Самият Христов, който е завършил сержантско училище и е тренирал бойни изкуства, дава интересни интервюта: воювал някога в Афганистан, бил се в руската армия, ранили го в рамото и се върнал в България; тук продавал зеленчуци на сергия, основал си охранителна фирма, разширил я във верига, застанал с нея на входа и изхода на Захарните заводи в Горна Оряховица, те фалирали, а той станал богат.

На 25 години е знаменитост. Като приватизатор инвестира близо $2 милиона в „Лактима“, където се прави айрянът „Балкан“. Създава холдинг с израелци и руснаци, трупа капитали от недвижими имоти, строителство и консултации.

Работодател е на 300 души, проектира грандиозния комплекс „Търново Хилс“. И най-важното – дружи с политици. През 2007 г. е най-големият спонсор на ГЕРБ в старопрестолния град, който е крепост на оргсекретаря на партията. През 2017-а е застъпник на тази партия в изборите за Народно събрание.

В биографията на Търновския властелин има нещо по-знаменателно от начина, по който умножава капиталите си. То е съдбовното му участие в живота на един от най-влиятелните политици у нас – Цветан Цветанов. Единствената присъда на Цветанов, която е отменена след това, е свързана с Христов, светла му памет. Тя е заради бившия шеф на търновското звено за борба с организираната престъпност Орлин Тодоров – осъден за издаване на служебни тайни. Вместо да уволни Тодоров, като шеф на МВР Цветанов, уважил рапорта му за напускане с 50 000 лв. обезщетение и написал 6 пъти „Не!!!“ на искането да бъде разследван със СРС.

Какво общо има Петър? Това, че именно на него Тодоров донасял секрети от разработките и го наричал „шефе“.

И още нещо: версията, че „Наглите“ отмъстили на Мишо Бирата, пардон – на Пешо Айряна, че ги издал. Тази версия е толкова трогателна, че някоя богата госпожа ще се разплаче. Не за мъртвите. А от страх.

От 25 арестувани за серията отвличания в операция „Наглите“ само 4-ма са в затвора и скоро ще излязат. И? Както винаги, след показни операции, всички бандити се убеждават, че могат да правят каквото си щат. Че колкото и да са нагли, по-скоро няма да бъдат хванати, а ако бъдат хванати, по-скоро няма да бъдат наказани…

Ако това е така, можем да кажем, че Наглите не са минало свършено у нас, както някои политически особи твърдят. Още повече, че с оглед участта на Пешо Айряна, едва ли някой вече ще се престраши да свидетелства срещу тях.

А убиецът?

Ще разкрият ли наглото мафиотско убийство? Ако за това има облог, не бихме заложили и билетче за метро.
Да, разкриваемостта на убийствата у нас не е малка – над 80% даже – равнява се с най-високите в света. Забележете главното обаче: разследващите стигат донякъде и до нещо, ако не опрат до “висши” интереси. Даже и тогава правосъдието се бави. Но там, където мирише на пари, на политика, на власт – там престъпниците са недосегаеми.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (21)

 1. Бог забавя,но не забравя!Каквото повикало-такова се отзовало.Защото е казано :Не пожелавай жената на ближния си и не пожелавай дома на ближния си,нито нивата му,нито роба му,ни робинята,ни каруцата му,нито нещо,което е на ближния ти. Очевидно е че убитият е пожелавал много неща и си е платил за това.Лека му пръст.Но поуката трябва да остане за всички други,които все си пожелават чужди неща,а се чудят защо Бог ги наказва после.

 2. най – големия спонсор на герб в старопрестолния град – повече коментарии не са нужни

  1. Stori spored sovestta si / Dudot Bozhii /. Yosif , sin na Yakov, be pozhelan ot zhenata na gospodaria si ! Zarad tazi sluchka otide v zatvora ! Cheti Bitie, glava 39 za podrobnosti i pouka. .

  2. Stori spored sovestta si / Dudot Bozhii /. Yosif , sin na Yakov, be pozhelan ot zhenata na gospodaria si ! Zarad tazi sluchka otide v zatvora ! Cheti Bitie, glava 39 za podrobnosti i pouka. .

 3. Уважавал съм Анна Заркова като журналистка, но тя самата слага край на уважението ми към нея с настоящата си публикация. Да хвърляш мръсна пяна върху убит човек без аргументи и доказателства, е позор! Крайно недостойно за журналист. Нека подсети сина си Зарков да пита шефката си Корнелия Нинова как е участвала в приватизацията. И да не нарича този достоен човек „Пешо Айряна“, във Велико Търново и региона го тачат като благодетел и с право. Госпожо Заркова, засрамете се! Или идете на психиатър.

  1. То България от такива „достойни“типове е на това дередже.
   То и илия павлов беше „достоен бизнесмен“ . Баща му така смята.
   Трябва ли аз да вярвам на баща му !!!???
   Аз който съм на 58 години и бях точно на 30 през 1989г. когато започна „демокрацията“ и помня как такива като тоя станаха на 25г.милионери в „зелено“. Много още мога да попитам такива помияри като теб но нямам време . В чужбина съм от 10 години и почивката ми свъшва . Трябва да работя.

   1. Благодарение на инвеститорите като павлов и мултигрупа му бяха затворени десетки заводи… докато дъждовете измиваха кубинската захар от корабите…

 4. здравко, здравко, жалко, че навремето не заковахме су заедно с всичко вътре и да го отковем чак когато се разнесе вонята….

 5. Първата ми мисъл бе за култовата фраза „За за получиш,трябва да дадеш!“ от един соцфилм,в който служителка бе отишла при директора да иска ведомствен апартамент,но оръжието и групирането на изстрелите сочат,че убиецът е имал и ортак,който му е пазил гърба и добре,че никой не е преследвал убиеца,че е щяло да стане мазало.

 6. Създава холдинг с руснаци и израелци….Там е отговорът на всичко кой е.Нито едните,нито другите прощават,нещичко е объркал в схемата.В България ,български бандити (извинете нови бизнесмени и политици) няма да вдигнат ръка на човек от такъв ранг,свързан силно с управляващите.А Заркова е толкова разследващ и честен журналист,колкото и ония несретник от Нови Искър е виновен за масовия разстрел.В дъното на всичко е парите,многото.

 7. Гребците от местното спортно училище във Велико Търново гребяха с лъжица в шкембето сутрин рано след запой, защото нямаха гребна база.

 8. Заркова получи на времето някакъв белег,че се осмели да погледне истината и да я опише.Мисля ,че трябва да внимава с писанията си и да обяви,че за всичко е виновна Руската мафия и дори и Путин.Тогава ще бъде спокойна за други посегателства към нея,

 9. Само да кажа , че за това недоразумение наречено“айрян Балкан“ трябва да бъде съден посмъртно и осъден производителя му. Да се осъдят и държавните органи разрешили да го произвежда и да го кръсти така.
  Няма нищо общо с истински айрян – нито е от мляко, нито има български бактерии, а има коктейл от консерванти и е годен 3 месеца. Истински айрян се разваля за 3 дни!!
  Това са масови убийци – и трябва международен трибунал да ги съди!

 10. Аз пия зелената бутилка „Кисело мляко за пиене“, мисля че то е добро.

 11. Всичко е истина но има и още и то страшна за тези които са потърпевши от рекета на “Благодетеля”

 12. Гнусното в пасквилчето на Заркова е опитът да ни пробута лъжата, че едва ли не въпросният Христов се е издигнал и правил далаверите си с помощта на ГЕРБ, за който знаем, че първото му явяване на избори е 2009г. и няма как Христов да му е бил спонсор през 2007г. Да, може би всичко в писанията да е вярно, но поднесено по груб, манипулиращ начин за сетен път показва ниското качество на журналистиката ни. Какво ли щеше да пише другарката Заркова, ако убитият беше спонсор на БСП.

  1. не бе пич, показва мутренската същност на гербаджийските бизнесмени… но си прост да го вденеш.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.