Оспорван дебат между Еманюел Макрон и Марин льо Пен преди втория тур на президентските избори

Еманюел Макрон и Марин льо Пен

Финален телевизионен дебат броени дни преди втория тур на президентските избори във Франция. Словесният спор между двамата претенденти за Елисейския дворец беше белязан от конфронтации и взаимни обвинения в лъжи, цинизъм и елитарност. Според последните социологически проучвания центристът Еманюел Макрон води с 60 на сто срещу лидерката на националистите Марин льо Пен, която за момента получава 40 % подкрепа. Кой ще влезе в Елисейския дворец ще стане ясно на 7-ми май.

Двамата претенденти за президентския пост се изправиха очи в очи в оспорван дебат в последен опит да привлекат на своя страна 18-те процента от гласоподавателите, които все още се колебаят кого да изберат. Кандидатите размениха множество обиди в телевизионния ефир - Еманюел Макрон обвини Марин льо Пен в лъжи и напразни обещания, а тя заяви, че центристът се грижи само за интересите на френския елит.

Според нея, Макрон е кандидат на яростната глобализация, готов да продаде Франция и да се откаже от независимостта на страната. Макрон, обаче, обвини Льо Пен, че използва страха на хората, в опит да повлияе на гласоподавателите. Въпреки ожесточения спор, двамата кандидати успяха да изложат и своите планове за президентския мандат. Еманюел Макрон обеща да се бори с безработицата, като се фокусира върху малкия и среден бизнес.

По отношение на заплахата от тероризъм, той заяви, че ще засили мерките за сигурност, но предпочита да работи заедно с другите европейски държави, вместо да изолира Франция и да затвори границите. Макрон още веднъж потвърди симпатиите си към Европейския съюз и заяви, че еврото трябва да остане като официалната валута на страната.

"Искам да увеличим силата на еврото и да построим силна европейска политика. Политика, която ще защитава интересите на Франция", заяви Еманюел Макрон.

Марин льо Пен се обяви за защита на правата на френските граждани. По отношение на безработицата, тя твърдо заяви, че френските работници трябва да са приоритет и допълни, че компаниите, които назначават чужденци, трябва да плащат данък. Льо Пен обвини своя опонент, че не обръща достатъчно внимание на заплахата от тероризъм. Според нея, ислямският фундаментализъм трябва да бъде изкоренен, а това може да стане само със затварянето на границите.

"Сигурността и тероризма са важни проблеми, които липсват от вашия манифест. Това означава, че сигурността на нашите съграждани и борбата срещу ислямския фундаментализъм не е ваш приоритет", каза Марин льо Пен.

Тя допълни, че според нея чужденци, нарушили закона, трябва да бъдат екстрадирани. Льо Пен не пропусна да потвърди и желанието си да напусне Европейския съюз и Шенген. Според неофициални източници, Еманюел Макрон е победител във вчерашния дебат с подкрепата на близо 60 процента от зрителите. Крайното решение на Франция, обаче, предстои тази неделя.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа