ОССЕ: При нас няма предложения за изпращане на миротворческа мисия на ООН в Украйна

Председателството на Австрия в Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа (ОССЕ) и секретариатът на организацията не са запознати с конкретни предложения за изпращането на миротвортческа мисия на ООН в Украйна.

По-рано президентът на Русия Владимир Путин заяви, на пресконференция след края на срещата на върха на страните от БРИКС в Китай, че Русия ще внесе в СС на ООН резолюция за изпращането на миротворци на ООН на разделителната линия в Донбас, за да бъде осигурена безопасността на сътрудниците на ОССЕ, което ще е от полза „за решението на проблемите в югоизточна Украйна“.

Според ОССЕ, подобно решение трябва да се съгласува със Съвета за сигурност на ООН, предаде ТАСС.

„Както австрийското председателство на ОССЕ, така и секретариатът на организацията, не знаят за конкретен план за миротворческа операция на ООН в Украйна, независимо от това, че такова предложение е било правено и в миналото. Такава операция трябва да бъде съгласувана със СС на ООН“, са съобщили от световната организация.

От австрийското председателство подчертаха, че „всяко решение трябва, в пълна степен, да уважава суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, както това е признато от съответстващите резолюции на ООН.“

В същото време, от там отбелязаха, че е крайно важно да се осигури безопасността на наблюдателите на Специалната мониторингова мисия в Украйна и всички инициативи за урегулирането на украинската криза ще бъдат приветствани.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят