Оставаме без прогноза за времето от вторник

Спират тока и комуникациите на НИМХ

БАН търси изпълнителен директор под дърво и камък

Работата на метеоролозите е тотално блокирана

Оставаме без прогноза за времето от следващия вторник, прекъсват и системите за ранно предупреждение. Причината е, че Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) спира работа, заради липсва на ръководство. Това обяви бившият директор на звеното проф. Христомир Брънзов.

“Няма накъде повече. Ще започнат да ни спират енергия, комуникации и т.н., защото няма как да ги плащаме и не защото няма пари, а защото никой не може да подпише документи. Няма директор, няма главен счетоводител. БАН в момента търси под дърво и камък изпълняващ длъжността директор. Всички колеги в института са отказали, бивши служители - също. А външен човек е абсурдно да работи без екип”, обясни проф. Брънзов пред “Труд”.

Метеоролозите искат да излязат от БАН и да бъдат под шапката на Министерството на образованието.

“Когато спрем информацията от нашите станции, която подаваме към световните центрове за времето, няма въобще да изчезне прогнозата, но ще бъде много по-неточна, защото грубо казано температурата в Сливен, например, ще я взимат като средна между Букурещ и Истанбул, което ще е твърде далеч от истината. А системите за ранно предупреждение не могат да се контролират отникъде другаде”, посочи проф. Брънзов.

Коментари

Задължително поле