Остава частичното бедствено положение заради подпорната стена на река Чая

Снимка: Архив

Частичното бедствено положение, обявено в понеделник със заповед на кмета на община Садово Димитър Здравков, ще остане в сила, докато не завърши възстановяването на подпорната стена на река Чая край село Катуница, съобщи БНР.

Работата в коритото на реката продължава. Необходимо е да се измести течението на водата, за да започне укрепването на разрушената подпорна стена.

Ремонтът на съоръжението се поема от "Напоителни системи" след разпореждане на ресорното Министерство на земеделието, храните и горите.

„Най-вероятно ще се прибегне към удължаване на частичното бедствено положение до срок един месец“, обясни в интервю за предаването ни "Нещо повече" еколога на кметството Атанас Иванов, както и уточни, че „по закон е толкова срокът, понеже началната заповед е със срок 7 дена. По думите му, лошото време затруднява ситуацията:

„Очаква се и снеготопене, което значително може да влоши ситуацията, но да се надяваме да имаме късмет и бързо да отстраним компрометирания участък и да не допуснем заливане на населеното място“.

В ефира на „Хоризонт“, екологът уточни, че „в момента се извършват спешни аварийни дейности“, като на място работят машини, а течението на реката е отклонено:

„Вече е отклонено течението на водата, за да може да има достъп до предпазната стена и да може да се възстанови. Тя ще се опита да бъде изправена, както и да се стабилизират нейните основи, а и ще се заскали, за да може в бъдеще да издържи на по-лоши и високи води“.

Коментари

Задължително поле