Оставиха в ареста психар, заканвал се да убие и разчлени деца и учители от детска градина

Кадър от видеото

Постоянна мярка „задържане под стража“ постанови съда в Гоце Делчев спрямо 27-годишен мъж от село Лъжница заради закани за убийства.

Шабан Меймиш е бил арестуван преди седмица по жалба. Чрез социалната мрежа „Фейсбук“, той се заканил с убийство на възрастни хора, както и на деца и учителите от детската градина в село Лъжница.

Той заявил, че „ще стреля с оръжие по децата и персонала, ще превърне детската градина в гробница, ще разпори гърлата на децата и ще ги закачи на дърветата около детската градина“.

Към настоящия момент са разпитани директорът и учител в учебно-възпитателното заведение, които са обяснили за отправените им закани чрез видеоклипове по Интернет.

Същите били излъчени на 27 октомври и гледани на следващия ден, а впоследствие са били приобщени към делото. Според изготвената видеотехническа експертиза, въпросните материали съдържат над четиридесет закани, като голямата част от тях са за убийства. На тях обвиняемият в детайли и с агресивен тон обяснява как ще ги извърши.

От показанията на близките на обвиняемия Меймиш се установява, че той е имал обезпокоителни промени в психическото си състояние, поради което са били взети мерки, свързани с лечението му. Същият е посещавал трима психиатри, като понякога състоянието му се подобрявало. Последният път е бил при психиатър през август, след което не е отишъл на контролен преглед.

С оглед проявата на агресивно поведение от негова страна се налага извод, че лечението му не е било проведено съобразно лекарските предписания. На свой ред, отправените закани биха могли да възбудят основателен страх за осъществяването им у пострадалите лица.

Съдебният състав е приел доводите на прокуратурата относно опасността обвиняемият Шабан Меймиш да се укрие, за да избегне наказателно преследване. Мъжът често пътувал извън страната, където работел по няколко месеца и затова е задържан в ареста като опасен.

Коментари

Задължително поле