Оставиха в ареста трафикант на 26 бежанци, заловени в Горнооряховско

Снимка: Архив

48-годишният Ангел Велев година и половина е бил в унгарски затвор заради същото деяние

Районният съд в Горна Оряховица постанови във вторник постоянна мярка задържане под стража за 48-годишен трафикант на 26 бежанци.

Ангел Велев от Стражица бе оставен в килията по настояване на Районната прокуратура в железничарския град. Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 3 май в землището на горнооряховското село Янтра противозаконно подпомогнал група от 26 афганистански граждани да пребивават и преминават в страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България. Деянието е извършено, чрез използване на лек автомобил „Форд“.

Велев е стар познайник на органите на реда, защото 20 години е излежавал присъди. Последното му наказание е било от година и половина, което е изтърпял в затвор в Унгария също за трафик на бежанци. При разпитите за случая със заловените афганистанци в землището на село Янтра преди броени дни е установено, че уговорката била за плащане на по 5000 евро на човек, за да бъде преведена групата до Франция.

От събраните до монета доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е обвинен. Съществува опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Нерегламентираното превозване на чужденци през територията на страната накърнява както националната сигурност, така и сигурността на останалите държави от ЕС, което в съвкупност с предишните осъждания на обвиняемия показва по-висока степен на обществена опасност на извършеното престъпление. Поради това Районна прокуратура – Горна Оряховица настоя за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Ангел Велев.

Действията по разследването активно продължават под ръководството на Районна прокуратура – Горна Оряховица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България