Оставиха за постоянно в ареста измамника, завлякъл Grabo с 400 000 лева

30-годишният пловдивчанин Георги Петров, който е обвинен от прокуратурата, че е завлякъл Grabo с 400 000 лева,  остава за постоянно в ареста за постоянно, решиха магистратите от Окръжния съд в Пловдив, където в четвъртък бе гледана жалбата на обвиняемия срещу решението на Районния съд, наложил му най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. Окръжен  съд – Пловдив потвърди като правилно и законосъобразно определението на  Районен съд – Пловдив и намери, че е налице обосновано предположение обвиняемият Георги Петров да е извършил престъпление, което се наказва с лишаване от свобода. Освен това прие, че има опасност да извърши ново престъпление и да се укрие.

Оставиха за постоянно в ареста измамника, завлякъл  Grabo с 400 000 лева

Срещу Георги Петров е повдигнато обвинение за това, че в периода от 18 август 2016 г. до 21 септември в Пловдив при условията на продължавано престъпление в качеството си на длъжностно лице – експерт маркетинг към „Грабо медия”АД  е причинил на дружеството имотна вреда в особено големи размери – близо 400 000 лева, като измамата представлява особено тежък случай – престъпление по чл. 211, пр.1,вр. чл. 210, ал.1, т.3, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 26, ал.1 от Наказателния кодекс. За това престъпление законът предвижда наказание от 3 до 10 години затвор, както и конфискация на до 1/2 от имуществото на виновния. Определението на Окръжен съд – Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, обявиха от Съдебната палата под тепетата.

Обжалването на мярката на Георги Петров започна с искане на адвоката му Ивайло Вражилов за гледането й пред закрити врати, тъй като имало счетоводни тайни на компанията „Грабо”. Това искане не бе уважено от съдиите, които дадоха ход на делото. В пледоарията си пред съда защитата обяви, че от 2014 г. Георги Петров не е имал достъп до банковата сметка, тъй като  заемал длъжност за обработва данни. Нямал е право да се разпорежда с банкови сметки и да оперира с парични средства. От прокуратурата обаче опонираха, че обвиняемият е измислил схема, през която да източи значителна част от приходите на компанията.

Като търговски представител той сключвал договори с клиентите, които използвали платформата „Грабо”, за да рекламират услуги от различни браншове – хотели, фризьорски салони, масажи и пр. След изтичането на съответната промоция, „Грабо” превежда получените суми, оставяйки си съответния договорен процент. Точно в този етап се намесвал Георги Петров. Схемата му била проста – когато срокът на обявеното намаление изтече и дойде време сайтът да преведе парите на съответните търговци, Георги Петров отивал в счетоводството и казвал: „Клиентът се обади и каза, че си е сменил банковата сметка” и давал на служителките „новата” сметка, която всъщност била на негов приятел. По този начин служителят на сайта за колективно пазаруване grabo.bg успял да прибере  близо 400 000 лв. от фирмите, чиито стоки и услуги порталът продава на промоция.

След това приятелят на Георги Петров превеждал сумите на негова сметка. Приятелят му е направил пълни признания и на този етап е свидетел на обвинението. Самият Георги Петров периодично превеждал малки  суми на ужилените клиенти и това ги карало да мислят, че забавянето идва от компанията.  Ощетеният търговец в случая се води „Грабо медия”АД, защото фирмата дължи отклонените от дисциплинарно уволнения вече Георги Петров  пари на своите клиенти. Именно от сайта е подаден сигнал към Икономическа полиция, поставил началото на разследването срещу служителя измамник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право