Оставиха за постоянно в ареста и деветимата цигани, задържани за боя в Асеновград

Районният съд в Асеновград остави за постоянно в ареста и деветимата цигани, обвинени в хулиганство, отличаващо се с изключителна дързост и цинизъм, както и нанасяне на средна телесна повреда на състезатели от клуба по кану-каяк „Асеновец”.

Мотивите на магистратите за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” са, че обвиняемите могат да се укрият или да извършат друго престъпление. Според прокуратурата всичките деветима  обвиняеми са с лоши характеристични данни, не се ползват с добре име в обществото и са склонни към хулигански прояви.

Двама от тях са осъждани за кражби и хулиганство, а трети е с административно наказание – глоба. Срещу един от обвиняемите – печално известният Стефан Димитров-Тефик, има висящо дело за проповядване на радикален ислям в съучастие с Ахмед Муса Ахмед и в момента асеновградският имам е пуснат на свобода срещу парична гаранция от 5000 лв. Тефик е един от тези, които плашели спортистите и техните родители с рязане на глави.

Деветимата биячи, обвинени за насилието и побоя над млади кануисти и каякари, бяха докарани от съдебна охрана и полиция в Районния съд в Асеновград. Всички бяха с медицински маски на лицата си, след като през миналата седмица в Пловдивския затвор имало случай на заболял от морбили.  На двама от арестуваните - Абдраман Абдраманов и Васил Иванов, са повдигнати обвинения и за причиняване на средни телесни повреди на две лица по хулигански подбуди, като деянието е извършено в съучастие – престъпление по чл. 131 ал.1 т.12 пр.2 вр. чл. 129 ал.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс. Срещу двамата, както и срещу останалите седем цигани - Емрал Емралов, Костадин Мечев, Стефан Димитров, Измир Мюфти, Яшар Съми и Рангел Михайлов, са повдигнати  обвинения за хулиганство - престъпление по чл. 325 ал.2 във връзка с ал.1 във връзка с чл. 20 ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс. Максималната присъда, която могат да получат по това обвинение, е 5 години  лишаване от свобода, а за причинените средни телесни повреди законът предвижда до 6 години затвор.

Решението на Районния съд в Асеновград не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Пловдивския окръжен съд, което възнамеряват и да направят седмината адвокати на обвиняемите.

Коментари

Задължително поле