Съдят ученик за търговия с наркотици Съученик издал деветокласника наркопласьор

Президентът Румен Радев назначи проф. Венцислав Мутафчийски за шеф на ВМА

Тръмп предложи учителите да бъдат въоръжавани

Нинова: Отговорните за кражбите от оградата да бъдат наказани

Софийският градски съд пусна предсрочно от затвора мъжа, който уби с джипа си 6-годишно дете в Панагюрище Решението ще бъде обжалвано

Жена се оплака, че е отвлечена и изнасилена Лекари не откриха следи от насилие

Корея похарчи над 220 000 долара за тридневната визита на сестрата на Ким Чен-ун

Малките старозагорски математици спечелиха 11 медала в Тайланд

ВСС купува два апартамента

Ангела Меркел осъди смъртта на цивилни граждани в Сирия

Закъсал ТИР затвори пътя Варна-Добрич

Учени откриха ген, който предизвиква непоносимост към алкохола

Пловдивското земетресение усетено и в Благоевград

Кандидати без образование напират за приемни родители

Кола удари ученик в Шумен

Оставиха за постоянно в ареста четирима от задържаните с 660 литра суровина за хероин и морфин

Снимка: Николай Спасов

Окръжен  съд – Пловдив взе днес след обяд мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо четирима от задържаните български и турски граждани, които в четвъртък бяха списани с 600 литра оцетев анхидрид, известен като прекурсор за производство на хероин и морфин.

Спрямо Алексей Михайлов , Дженгиз Мехмед и Яман Рамадан са повдигнати обвинения за престъпления по чл. 354а, ал.1, във връзка с  чл. 20 ал.2 от Наказателния кодекс за държане с цел разпространение на прекурсори на наркотични вещества, а спрямо Мехмед Серче –  за престъпление по чл. 316 във връзка с чл. 308, ал.2, вр. ал.1 от Наказателния кодекс – за съзнателно използване на неистински документи – фалшива френска лична карта и свидетелство за правоуправление на МПС, без от него за самото съставяне да може да се търси наказателна отговорност. Съдът намери, че спрямо всеки от четиримата има обосновано предположение да са съпричастни към престъпленията, в които са обвинени.

Спрямо Алексей Михайлов, Дженгиз Мехмед и Яман Рамадан е налице  реална опасност от извършване на престъпление при мярка, различна от „задържане под стража“ с оглед голямото количество наркотично вещество, неговото укриване, проявената конспиративност, предпазливост, включително използване на директни телефони за връзка, изключително добрата организация на действията им, използване на кодови наименования, което характеризира деянието с висока степен на обществена опасност. За обвиняемите Мехмед Серче и Яман Рамадан, които са турски граждани, съдът счита, че съществува и реална опасност от укриване с оглед на това, че двамата нямат адресна регистрация в България, не посочват адреси за призоваване в чужбина. Мехмед Серче пребивава в страната без законово основание на адрес, който не е посочил пред органите на МВР, като по делото има данни, че се укрива от турските власти за разпространение на наркотици в особено големи размери и затова е бил с фалшиви документи на френски гражданин. В допълнение обвиняемият Яман Рамадан е международен шофьор и самият той признава, че непрекъснато е в движение.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 15 август от 10 часа.

Четиримата мъже бяха задържани в момент на прехвърлянето на прекурсори, с които може да бъде създаден хероин. Сигналът за дейността им бил получен още през март. След двумесечно разследване била информирана прокуратурата и се стигнало до акцията край Пловдив. Мъжете прехвърляли прекурсорите от туби в резервоара на влекач „Ивеко”. Веществото е било откарано към чужбина, най-вероятно Турция. Този прекурсор се използва за създаването на хероин.

Задържаното количество е 660 л, разпределено в 22 туби по 30 литра. Около 200 кг хероин може да се произведе с това количество прекурсор. Предстоят експертизи, за да се определи неговото качество.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете