Оставките минават в сряда и с гласовете на ГЕРБ

Решението на Борисов да се раздели с трима министри било сериозно и мотивирано

Влизат в деловодството на НС

„Решението на премиера Бойко Борисов да поиска три министерски оставки, след трагедията със 17 жертви в Своге, е сериозно и мотивирано”. Това коментираха вчера пред “Труд” високопоставени източници от ГЕРБ. Според тях оставките ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание след заседанието на Съвета на коалицията и ще бъдат гласувани най-вероятно още в сряда.

Очаква се на днешното заседание, което ще започне в 10 часа, да бъдат обсъдени предложения за нови министри. От ВМРО са против оставката на Николай Нанков. Такива гласове има и в ГЕРБ, но групата не е заседавала и засега няма становище. От партията на Борисов вече заявиха, че ще подкрепят оставките.

“Министерските позиции ще бъдат предложени от ГЕРБ. Дали ще бъдат приети оставките на министрите е въпрос на разговори. Силата на ГЕРБ е, че в такива моменти може да поема политическа отговорност. Това заяви пред журналисти във велинградското село Грашево председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

Думите му показаха, че в партията вече мислят за наследници на постовете на Ивайло Московски, Николай Нанков и на Валентин Радев.

“Миналата седмица имахме доста конструктивен разговор с коалиционните ни партньори, като очаквам утре да надградим постигнатото. Всички ние трябва да формираме политическите си решения си на базата на колективната воля в коалицията”, подчерта Цветанов. Председателят на ПГ на ГЕРБ бе категоричен, че медиите не са мястото, където участниците в коалицията трябва да съобщават какви са техните лични очаквания и предпочитания.

 

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров:

Премиерът преценява кого да смени

“По оставките нямаме единна позиция. Каракачанов и Симеонов смятат, че и тримата министри не трябва да подават оставки. Аз смятам, че това е преценка на премиера и има повече информация кого да смени. Ние ще му се доверим. На мястото на Борисов аз бих сменил абсолютно всички министри, защото нито един от тях не стана да каже, че декларацията на НФСБ е клеветническа и тенденциозна. Никой не защити собственото си място в правителството”, това заяви лидерът на “Атака” Волен Сидеров в сутрешен телевизионен блок.

“Декларацията на НФСБ, в която се твърди, че премиерът е едноличен управник и едва ли не диктатор, е абсурдна и това не е вярно. От страна на “Обединени патриоти” имаше доста кадрови предложения и назначения и всичко това беше приемано с разбиране от страна на премиера”, допълни Сидеров.

По думите му не е нужно Борисов да консултира всяка една промяна в неговата квота. “Като капитан на отбора е в правото си да сменя играчи. Важното е да се върви напред”, допълни Сидеров.

Той е на мнение, че Патриотите са започнали да се обезличават в коалицията.

“Живеем в едно махленско дребнотемие. В Европа стават генерални промени. За първи път пристига представител на Белия дом и казва, че иска да обедини националистическите партии. Термин, който беше табу до преди няколко години. Той казва, че национализмът е бъдещето на Европа. Всичко това минава край ушите ни все едно го няма”, коментира лидерът на “Атака”.

Сидеров предложи вниманието да се насочи към важни въпроси като икономиката, доходите на населението, енергийните проекти и миграцията.

 

Позиция

Всяка група имала право да решава

Съдбата на тримата министри,  ще стане ясна на коалиционен съвет, обяви в Чипровци председателката на НС Цвета Караянчева. Подаването на оставка е политически акт, а приемането й вече е съвсем друга тема, каза шефката на парламента. „Всяка парламентарна група има правото да реши дали да подкрепи  или да отхвърли определено предложение за министър”, поясни тя. Според Караянчева подалите оставки  министри са постъпили достойно и дори други да дойдат, ще продължат тяхната работа.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика