Остин Бътлър - В oбувките на Елвис

На 29 години актьорът и певец от Анахайм, Калифотрния Остин Бътлър спечели филмовата лотария с роля за историята. Тази на Елвис Пресли. Екстравагантният режисьор на творби като „Мулен Руж” Баз Лурман избра Бътлър за образа на „Краля” в биографичната си драма „Елвис”, която трябва да излезе догодина. Остин ще се доказва рамо до рамо с Том Ханкс, който ще играе легендарния мениджър на Елвис Полковник Том Паркър.

Баз Лурман е прочут със своята пищна визия, страстта си към костюмите и музикалните номера, богатата хореография, наситените цветове и крайните емоции. Той даде на Леонардо ДиКаприо ролите на Ромео в „Ромео и Жулиета” и Гетсби във „Великият Гетсби”, но за Елвис закономерно се спря на изгряваща звезда с прилика с младия Пресли.

Остин Бътлър е познат с ролята си на хипи престъпника Текс Уотсън в носталгичната екстраваганц на Куентин Тарантино „Имало едно време в Холивуд”, където беше заедно с Брад Пит и любимеца на Лурман ДиКаприо.

Ролята на Елвис Пресли е огромен скок напред за него. Предизвикателството е огромно. Бътлър е в шоубизнеса от 13-годишен, когато е забелязан от агенция за таланти в Ориндж Каунти. Остин започва да взима уроци по актьорско майсторство и бързо се влюбва в магията на шоубизнеса, във „Великата илюзия”, както е заглавието на един от любимите му филми.

През 2005-а младият и амбициозен мъж си пробива път през няколко телевизионни поредици. Малки, но запомнящи се появи. Старлетката Линдзи Шоу, с която си партнира в тийн серии за канала Никелодеон, го представя на своя мениджър Пат Кътлър, който веднага разпознава внушителния звезден потенциал на Остин и му предлага да го представлява. В този моменти и самият Бътлър започва да приема актьорската си кариера сериозно.

Следва роля в твърде популярната и успешна поредица „Хана Монтана”, изстреляла Майли Сайръс към върховете на развлекателния елит.

Бътлър се впуска в лукративното култивиране на образ на любимец на тийнейджърките с постоянните си изяви в младежки продукции, но в същото време разгръща и своите амбиции за нещо повече. Той не иска да е просто временно юношеско явление и тийн идол със срок на годност.

Остин използва популярността на тийн поредиците, за да се утвърди като желано и познато лице в средите, но погледът му е насочен към голямата игра и наистина престижните филми.

Участва в приключенската фантастика на „Фокс” „Пришълци на тавана” и в сериала „Неочаквано”. Наемат го и за няколко епизода във франчайза „От местопрестъплението”.

През 2012-а получава роля в предисторията на „Сексът и града”, озаглавена „Дневниците на Кари”. Сериалът е спрян след два сезона, но Бътлър вече е направил впечатление на неустоим за жените чаровник с голямо бъдеще в развлекателната индустрия.

Бътлър желае да се школува и на сцена и подобри драматичните си възможности. Прави дебют на Бродуей преди две години в образа на „изгубеното момче” Дон Парит в постановката The Iceman Cometh.

Хилтън Алс от „Ню Йоркър” се влюбва в неговото изпълнение и пише: „В този феноменален спектакъл има много изпълнения, но само един актьор и неговото име е Остин Бътлър”.

Година след успеха си на Бродуей Остин удря джакпота с малка, но важна роля в световния хит на ексцентричния, но брутално успешен майстор на насилието, диалога и ретро препратките Куентин Тарантино. В „Имало едно време в Холивуд” младият мъж се отдалечава от репутацията си на тийн чаровник с образа на Текс Уотстън, който е бил дясна ръка на психопата и предводител на кървав хипи култ Чарлс Менсън.
Още в първия месец след излизането на носталгичната естраваганца и Бътлър получава ролята на живота си - Елвис Пресли. И то във филм на Баз Лурман. Догодина ще видим резултата.

Нямаше как да избера друг за тази роля

Остин е моята гордост. Прекрасен млад изпълнител. Нямаше как да избера друг за ролята на Елвис Пресли. Още щом го видях в „Имало едно време в Холивуд” ми стана ясно, че съм намерил своя Елвис. Надявам се, че филмът ще изненада и най-големите ценители и познавачи на живота на Краля. Убеден съм, че Остин ще бъде чудесен. Щастлив съм, че прие и се сработихме така добре.

Бал Лурман, режисьор

Има огромно бъдеще

Чудесен млад човек. Има огромно бъдеще. Баз направи фантастичен избор. Бътлър носи в себе си онова ретро усещане за Американа, за духа на страната и културата през 50-те и 60-те години на миналия век.
А сценарият е нещо специално. Това няма да е стандартната биографична драма.

Том Ханс, актьор

Притежава страшно запомнящо се излъчване 

Биографичните филми за световни културни икони и добре познати исторически личности са много рисковани. Твърде лесно може да се попадне в клишето на формулата, или да се тръгне в някаква абсурдна посока. Ако някой може да се справи с филм за Пресли, то това е Лурман. А Остин Бътлър притежава страшно запомнящо се излъчване. Но предизвикателството е огромно.

Марк Кремоуд, филмов критик

Китари и домашно обучение

Остин Бътлър прекъсва нормалното си образование в седми клас и продължава домашно обучение, за да се концентрира върху кариерата си в киното и телевизията. Развива и страстта си по музиката. Свири на китара и пиано. В един момент започва и да колекционира китари. Това определено ще му помогне за ролята на Елвис.

Коментари

Задължително поле