„Островът на чумата“ в Балтийско море крие най-смъртоносните вируси на света

Има няколко лаборатории от четвърто ниво на опасност като тази в Ухан по целия свят, включително на остров Римс, точно до брега на Балтийско море. Твърди се, че е най-старата по рода си лаборатория в света, тъй като работи почти непрекъснато от 1910 г.

Институтът „Фридрих Льофлер“ в Германия е една от институциите с най-високото ниво на сигурност, където смъртоносни вируси се  тестват ежедневно. Тази лаборатория не само е затворена за обществеността, но се смята и за най-опасната в света, а за достъп до малкия остров Римс, където се намира, е необходимо да се пресече Балтийско море.

Служителите преминат през строга процедура за влизане и излизане, която включва „химически душове“ и защитно облекло. Точно тук се изследват най-фаталните вируси, известни на човечеството, включително Ебола,  птичи грип, африканска чума, бяс и други. Но един от основните фокуси на лабораторията са зоонозите - болести, които се предават от животни на хора и обратно.

Тайната лаборатория е основана през 1910 г. за изследване на болестта на ръцете, стъпалата и устата, причинена от вируса Коксаки тип А от рода Enterovirus.  През следващите десетилетия Институтът „Фридрих Льофлер“ е използван за различни цели, включително разработването на химически оръжия по време на Втората световна война, изследвания на ваксини по време на Студената война и изследвания за хуманно отношение към животните. В крайна сметка той си печели прякора „Остров на чумата“.

В края на Втората световна война островът е окупиран от съветската Червена армия, а след войната става част от комунистическа Източна Германия. През 1952 година изследователският център е наречен „Институт Фридрих Льофлер“ в чест на неговия основател. На острова източногерманците откриват ваксина срещу шап и разработват и ваксини за други вирусни заболявания.

През 2010 г. институтът завършва изграждането на редица нови лаборатории, класифицирани като ниво на биологична безопасност 4. Има само още две такива – в Австралия и Канада. Институтът е и един от само двата в света, които имат капацитет и условия да провеждат мащабни изследвания върху животни, като свине и говеда. Робин Холанд, студентка по ветеринарна медицина на Университета в Илинойс, описва опита си от изучаването на патология в Института „Фридрих Льофлер“:

„Научих как тези заболявания се улавят, контролират и диагностицират в реални сценарии, какво е разпространението им в световен мащаб и потенциалът им за икономическо въздействие, ако има огнище сред населението.“

С помощта на инженерите и служителите по биологичен риск, тя вижда и масивната инфраструктура на института, включително HEPA-филтриране на отработения въздух, обеззаразяване със суха мъгла, пречистване на отпадъчни води и третиране на животински трупове, за да се запазят всички патогени в лабораторията.

Зоонозите представляват голяма заплаха за човечеството. От малария до бяс, те съставляват около 60% от всички инфекциозни заболявания при хората, а Центровете за контрол на заболяванията изчисляват, че „3 от всеки 4 нови или възникващи инфекциозни заболявания при хората идват от животни“. Тъй като учените продължават да ги изучават, важно е да се отбележи заплахата, която зоонозите представляват за животните.

„Броят на животинските жертвите е много голям“, казва невробиологът и лекар по обществено здраве професор Чарлз Уотсън от университета Къртин. Например, когато вирусът Nipah избухва в Малайзия през 90-те години на миналия век, има сравнително малко човешки смъртни случаи, но 5 милиона прасета са заклани, за да се елиминира заразата. „Вирусите са ужасно непредсказуеми, някои ни убиват толкова лесно, други не“, обяснява Уотсън.

В наши дни правителството инвестира много средства в института. Около 300 милиона евро са вложени през 2008 г. за модернизиране на инфраструктурата. В момента островът разполага с 89 лаборатории. Изследователи твърдят, че колкото и да не искат да тестват вирусите върху животни, само така успяват да разберат как да разпознават вирусите и как да ги лекуват. Тъй като повечето тестове са за ваксини, които могат да спасят милиони животни и да защитят поминъка на фермерите, изследователите смятат, че тестовете върху животни са оправдани.

В случай, че на острова избухне инфекция или някой от опасните вируси избяга, той ще бъде затворен и откъснат от света. Ако опасен вирус избяга от острова, последствията могат да бъдат катастрофални. „Ние наистина сме Алкатраз за вирусите, един вид затвор за тях“, казва Франц Конратс, заместник-ръководител на института „Фридрих Льофлер“.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука