Осъденият от Килърите Георги Вълев съди институции

Георги Вълев

Наказаният на доживотен затвор с претенции към МВР, Министерството на финансите, ВСС и Прокуратурата

Осъденият на доживот от „Килърите“ бивш бизнесмен от Велико Търново Георги Вълев е завел иск против МВР,Министерство на финансите, Прокуратурата на Република България и Висшия съдебен съвет по Закон за вреди причинени на граждани от държавата и общините /ЗОДОВ/.

Районният съд във Велико Търново обаче е отказал да образува такова дело и е препратил документите в Административен съд-София по компетентност. Затворникът Вълев претендира за солидарно обезщетение от въпросните институции за претърпени вреди по време на ареста му и в затвора,където нямал нужните медицински грижи.

Районният съд  в старата столица обаче е посочил,че нито едно от исканията на осъдения на до живот без право на замяна  не отговаря на нормите в ЗОДОВ. Неговите норми се отнасят за граждани ,които са били съдени и оправдани или срещу тях е имало повдигнати обвинения, които после са свалени и в други случаи ,когато са засегнати човешките права.

По същия закон дело срещу Висшия съдебен съвет води и друг търновец, който иска обезщетение от 25 000 лева. П.П. завел дело в Окръжния съд във Велико Търново,но според него съдията, който разглеждал казуса, проявил непрофесионализъм и некомпетентност. Търновецът смята, че Съдебният съвет, който бил назначил въпросния магистрат не съблюдавал стандартите за нравствени и професионални качества.

П.П. Е категоричен, че Висшият съдебен съвет му е причинил ядове, нерви, безпокойство, стрес, липса на желание за живот. Районният съд във Велико Търново  и в този случай е преценил,че не е от неговата компетенция да гледа такова дело и го е препратил на Административния съд в старата столица. Съвсем отделен въпрос пък бил казусът по същество, защото съдебният съвет не можел да отговаря и като възложител на работата на конкретния съдия, се казва още в  определението на магистратите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право