Осъдени за купуване на гласове в Свищов жалят наказанията си

Тримата давали по 30 лв. срещу гласуване за определена политическа партия

Въззивно наказателно дело ще разгледа идната седмица Окръжен съд Велико Търново, като подсъдими по процеса са бившият шеф на общинското предприятие "Чистота" в Свищов Илдънай Ахмедов /54 г/, шефът на мюсюлманското настоятелство в града Генчо Конов /61 г/) и Емил А. К. /41 г/.

Със своя присъда от 6 октомври миналата година Районният съд в Свищов е признал подсъдимия Илдънай Ахмедов за виновен в това, че от 20 до 22 септември 2014 г. в крайдунавския град, възложил на познат да изготви списък на свои близки и да им предложи и предаде парични суми по 30 лева на 12 установени лица и други неустановени по делото избиратели. Те са от Свищов, а целта е да ги склони на предстоящите избори за народни представители да упражнят на 5 октомври 2014 г. сами избирателното си право в полза на определена политическа партия.

За деянието районните съдии определили наказание от 1 година и 6 месеца условно с изпитателен срок от 3 години, глоба в размер на 10 000 лева и лишаване от права да заема определени държавни или обществени длъжности, свръзани с упражняването на избирателните права на гражданите за срок от 2 години.

Със същата присъда, Районният съд в Свищов е признал подсъдимия Генчо Конов за виновен в същото деяние – предлагане на лица на сумата от 30 лв., за да гласуват за определена политическа партия. Магистратите от първата инстанция са отредили за него 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 10 000 лева.

Третият подсъдим по делото е Емил Конов, признат за виновен в същото деяние и с наложена присъда от 1 година условно с 3 г.изпитателен срок и глоба от 10 000 лева глоба.

Делото в Окръжния съд във Велико Търново е образувано на основание въззивни жалби от защитниците на тримата подсъдими.

Коментари

Задължително поле