Осъдиха адвокатка условно, присвоила от петима клиенти 154 153 лева

Снимка: Архив

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас, съдът наложи условно наказание от 3 години „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 5 години спрямо длъжностно лице. Това е адвокатката Лилия А., обвинена че е присвоила сумата от 154 153 лева. Парите били собственост на търговското дружество, в което работела. Сумата била дадена от петима клиенти на дружеството, желаещи да си закупят имоти. Адвокатката обаче не изпълнила задължението си да отчете получените и плащани суми по сключени договори за покупко-продажба на недвижими имоти и по запис на заповед.

Търговското дружество е собственост на канадския гражданин Григорий Б. Предметът му на дейност е свързан със строителството и продажба на имоти. За да реализира бизнес-намеренията си, собственикът на дружеството наел подсъдимата, тъй като е търсил човек с юридическо образование, който реално да ръководи дружеството. Така Лилия А. била назначена, въпреки че по трудов договор е заемала позиция – „експерт маркетинг“. Позицията й е позволявала да се разпорежда и с финансови средства. Присвоената сума от 154 153 лева е получавана от нея при пет отделни случая от клиенти или техни представители, които искали да си закупят имот от търговското дружество и един случай от представител на друго търговско дружество, дължащо пари на това управлявано от нея.

Присъдата е постановена по реда на съкратеното производство. Лилия А. е лишена от право да заема държавна или обществена длъжност както и е лишена от право да упражнява търговска дейност, свързана с управление или пазене на чуждо имущество и материалната му отчетност за срок от 3 години.

Коментари

Задължително поле