Осъдиха бившия кмет на Видин, дал четвърт милион за липсваща охрана

Бившият кмет Румен Видов

Окръжният съд в Монтана наказа с пет години затвор бившия кмет на Видин Румен Видов заради платени от него на приятелска фирма близо 250 000 лева за охрана. През повечето време на договора обаче охраната, за която общината плащала, липсвала. Заедно с кмета са осъдени и шефовете на фирмата, източила част от бюджета на Видин.

В края на 2008 г. без да проведе процедура за обществени поръчки Румен Видов сключил договори с фирмата „Марина интернешанъл“ ЕООД за денонощна охрана на паркове, спортни бази и музеи. Общината се задължила да плаща на охранителите от 1000 лв. до 1250 лв. на месец без ДДС.

Възлагането на охрана без обществени поръчки продължило и през 2009 г, когато кметът отново избрал „Марина интернешанъл”, но добавил към охраняваните обекти още паркове, гробища и общинския пазар. Проведеното разследване обаче установило, че от 2008 до началото на 2010 г. „Марина Интернешанъл” не е охранявала нито един обект. След това фирмата наела неколцина охранители за по 4 часа на ден, но скоро част от гардовете били освободени. 63-ма свидетели по делото заявили, че охранителна дейност от дружеството не е била изпълнявана с дребни изключения, когато възрастни хора наобикаляли някои обекти за по няколко часа.

В договорите с община Видин фирмата „Марина Интернешанъл” е била представлявана от управителя Кочо Кочев и пълномощника Милена Миланова, които имали дългогодишно познанство и близки отношения с кмета Видов, установили магистратите. Освен това кметът назначил бащата на Миланова за кметски наместник на видинско село, а бащата на Кочов работил в общинската администрация. Според вещи лица и свидетели договорите са били фиктивни и сключени с цел присвояване на средства от общинския бюджет.

Община Видин платила на „Марина Интернешанъл” по всички договори 224 010,75 лева, а неизплатените задължения към фирмата до ноември 2011 г. са за 123 180 лева. Окръжният съд в Монтана призна обвиняемите за виновни и наказа Румен Видов с пет години лишаване от свобода, Милена Миланова с четири години и шест месеца затвор, а Кочо Кочев с три години затвор с четиригодишен изпитателен срок. Присъдата на съда подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд, съобщиха от Апелативна прокуратура.

Това е втора присъда за Румен Видов и Милена Миланова, които през март тази година бяха наказани от съда в Монтана с по 4 години и 6 месеца затвор заради преведени от общината без обществена поръчка близо 104 000 лева на дружества, свързани с Миланова, която тогава бе и общински съветник. Румен Видов бе кмет на община Видин от 9 ноември 2007 г. до 2 ноември 2011 г. Той остави крайдунавската община с 20 млн. лева дългове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право