Осъдиха горско стопанство да плати на фермер за ожъната нива

Районният съд в Лом осъди по дело за незаконно обогатяване Държавно горско стопанско (ДГС) – Лом да плати на земеделски производител ожънатата му нива с пшеница, съобщиха от магистратурата. В искова молба до съда фермерът Т. К. е представил доказателства, че се занимава с отглеждане на пчели и медодобив и има учредено право на ползване с договор за 10 години с ДГС – Лом върху площ 5 дка в имот, който е горска територия и на него е разположил кошери.

Според земеделския производител след разговор с тогавашния директор на горското в Лом, в края на 2017 г., той получил разрешение да засее с пшеница имот от 160 дка, съседен на имота с учреденото му право на ползване, а след като прибере реколтата да внесе в горското наем в размер на 3500 лв. Фермерът изорал, засял имота и отгледал добра пшеница. В началото на лятото обаче охраната на района не допуснала фермера до нивата с обяснението, че има вече друг директор и горското стопанство ще ожъне нивата, което и било направено.

В исковата си молба фермерът твърди, че горското в Лом се е обогатило за негова сметка и моли съда ответникът да бъде осъден да му заплати равностойността на подобренията в имота. Съдът реши, че претенцията на ищеца е основателна и доказана и горското незаконно се е обогатило за сметка на земеделския производител и реши горското да заплати на фермера сумата от 6291,80 лв., с която горското се е обогатило за сметка на обедняването на ищеца, а също така да му плати и 1255 лева разноски по делото.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България