Осъдиха двама за "гаражен Лувър" в Шумен

Римските паметници са оригинали

Двамата обвиняеми за т.нар. "гаражен Лувър", на който криминалисти попаднаха в Шумен, са признали вина и са сключили споразумения с окръжната прокуратура в града. Както "Труд" писа, в началото на март м.г. в ламаринен гараж в центъра сред отпадъци бяха открити 19 антики - повечето уникати от римско време, както и шумерска плоча на близо 5 000 г. Експертизи доказаха автентичността на артефактите, достойни за Лувъра, а в първия работен ден на новата година окръжният съд в Шумен е одобрил сключените споразумения.

Собственикът на ламаринения "музей" на бул."Мадара" в Шумен Петър Данчев/60г./ е наказан с пробация, като помагач за предоставяне на помещение за съхранение на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по Закона за културното наследство. Ще се среща два пъти седмично в продължение на 1 г. с пробационен служител, трябва да плати и над 660 лв. деловодни разноски.

Притежателят на нерегистрираните антики турският гражданин Вейсел Санлъ/52г./ е получил условно наказание 2 г. затвор с 4-годишен изпитателен срок и 3 000 лв. глоба. Отнемат му и 1500 лв. Освен това държавата конфискува всички открити антики. В момента те се съхраняват в Историческия музей в Шумен и още с влизането им там специалисти се надяваха един ден да могат да експонират уникатите.

При ареста му пред разследващи Вейсел неглижира всички находки, пъхнати в чували от сезал и ги обяви за "тежки камъни, съвременни реплики".

Прецизна експертиза потвърди абсолютната автентичност на 19-те паметника. Доц. Здравко Димитров от НАИМ при БАН обяви пред журналисти през август м.г., че всички мраморни части от статуи, надгробни паметници и саркофази с уникални украси, са дело на перфектни каменоделци от II век, "най-висша форма на римско изкуство". Обединява ги перфектната им изработка, предположенията са, че идват от Турция, Сирия и Ирак. Не са били музейни експонати, по тях има остатъци от почва и варовикови отлагания. Възможно е и да са умишлено начупени за по-лесно транспортиране. Сред "гаражните" находки безспорно най-ценна е мраморна плоча с релефни изображения, която е датирана от III-II-ро хилядолетие пр.Хр. Тя е реплика на още по-ранен оригинал, предполагат специалисти. Освен това я свързват с подобна находка от Британския музей в Лондон. Преди хилядолетия плочата е красяла дворец, храм или незнайно какво. За точно изясняване на произхода й са нужни повече проучвания.

Незнайно до кого е трябвало да стигнат находките, които сега с пълно основание остават за държавата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право