Осъдиха двама за купуване на гласове в Пловдивско на парламентарните избори през 2013 г.

Районен съд-Пловдив издаде две осъдителни присъди за организиране на купуването на гласове по време на предсрочните парламентарни избори през 2013 г. 45-годишният Илия Манчев-Йохан ще лежи една година в затвора при първоначален строг режим и ще трябва да плати 5000 лв., докато 63-годишният Петър Талев се размина с условна присъда от 1 година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 5000 лв.

Двамата бяха признати за виновни по повдигнатите им от прокуратурата обвинения, че са организирани предлагането на пари на гласоподаватели с цел да ги склонят да упражнят избирателното си право в полза на една определена политическа партия – престъпление по чл. 167 ал.3 от НК.

В периода от 10 април до 25 април 2013 г. в село Стряма Петър Талев и Илия Манчев се договорили да предлагат на гласоподаватели от градовете Раковски и Брезово и селата Стряма, Момино село, Шишманци, Белозем, Болярино, Чалъкови, Пъдарско, Дрангово и Борец определени парични суми, за да ги склонят да упражнят избирателното си право в полза на една определена политическа партия на изборите за депутати на 12 май 2013 г.

Според разследващите ставало дума за обща сума от порядъка на 35 000 лв., а по-паметливи припомниха, че тогава полицията и прокуратурата реагирали на сигнал от централата на БСП, че емисари на ГЕРБ искат да купят 800 гласа от ромската махала в Стряма. Присъдата не е окончателна и може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд-Пловдив.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.