Осъдиха двама катаджии, помогнали на пиян шофьор да избегне наказателно преследване

По обвинителен акт на Районна прокуратура-Чирпан са осъдени двама полицейски служители за подпомагане на шофьор, употребил алкохол, да избегне наказателно преследване, съобщиха от държавното обвинение. Деянието е извършено с цел имотна облага, като от него не са настъпили общественоопасни последици.

44-годишният Марин Н. и 38-годишният Христо И. били младши контрольори в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР - Стара Загора. Районен съд-Стара Загора им е наложил наказание от по две години лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок, за всеки един от тях.

На 14 декември 2015 г., в гр. Чирпан, през нощта, полицаите Марин Н. и Христо И., изпълнявали задълженията си като автопатрул по пътния контрол. Към 1 часа те спрели за проверка лек автомобил, марка „Мерцедес“, тъй като водачът Д.П. не бил спрял на пътен знак. Шофьорът бил тестван с техническо средство „Алкотест Дрегер“, което отчело 1,31 промила алкохол в издишания въздух.

Полицаите му съставили Акт за установяване на административно нарушение и му връчили талон за медицинско изследване. Водачът Д.П. обяснил на двамата служители на МВР, че му предстои да заминава за чужбина и не иска да има срещу него дело. Той помолил да му помогнат и им предложил да им даде пари.

Мотивирани от предложението, полицаите му казали, че ако има приятел, който не е употребил алкохол, може да го заведат до болницата, за да даде кръв вместо него. Д.П. се обадил на своя познат Г.К., който бил отведен от двамата полицаи до Центъра за Спешна медицинска помощ в гр. Чирпан. Там той дал кръв вместо Д.П. за наличие на алкохол, като пробата била отрицателна. На въпрос на медицинското лице защо има разлика с резултата от дрегера, приятелят на Д.П. отговорил, че полицаите се заяждали.

Според свидетелски показания, Д.П. оставил на предната седалка на автомобила на полицаите сумата от 100 лева, след като напуснали сградата на поликлиниката. По внесени други досъдебни производства преди са били осъдени водачът на автомобила Д.П. и Г.К., който се е съгласил да даде кръвна проба за алкохол вместо него. Марин В. и Христо И. са били отстранени от длъжност и не са служители на МВР.

Присъдата на Районен съд-Стара Загора може да се протестира и обжалва пред Окръжен съд-Стара Загора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право