Осъдиха за корупция бивш затворнически шеф и съучастника му, бивш затворник

На 30.01.2017 г. Окръжен съд Враца призна за виновни и осъди Николай Кюпарски - старши инспектор и началник група /социална дейност и възпитателна работа/ в затворническо общежитие от открит тип „Керамична фабрика“ към Затвора –Враца и бившия затворник Георги Борисов за подкуп в размер на 6 000 лева, извършен в съучастие помежду им, при условията на продължавано престъпление и чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение, съобщават от Прокуратурата.

На Николай Кюпарски е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 4 години при общ режим и 6 000 лева глоба, както и лишаване от права за срок от 6 години.

Георги Борисов е осъден на 3 години лишаване от свобода ефективно.

СЗА – СГП внесе обвинителен акт в Окръжен съд Враца срещу Кюпарски и Борисов на 19.04.2016 г.

През 2015 г. Николай Кюпарски работил като старши инспектор и началник група /социална дейност и възпитателна работа/ в затворническо общежитие от открит тип „Керамична фабрика“ към Затвора –Враца. В това си качеството Кюпарски имал право да изготвя и внася становища в Комисията по чл. 73 от ЗИНЗС към затвора за промяна на статута на лишените от свобода, както и за изпращането им на работа. Полагайки общественополезен труд, лишените от свобода намаляват размера на наказанието си. Положеният труд се зачита като два работни дни се считат за три дни лишаване от свобода /чл. 41 ал.4 от НК/.

В началото на 2015 г. злоупотребявайки със служебното си положение и ползвайки помощта на съучастника си Георги Борисов /бивш затворник, изтърпявал наказание в затворническото общежитие „Керамична фабрика“ към Затвора – Враца през 2010 г. и 2011 г./ Кюпарски се свързал с близки на лишен от свобода и поискал от тях неследващ му се дар - сумата от 3 000 лева, за да предприеме действия за включване на затворника в работните групи , за да намали наказанието си чрез полагане на труд. Сумата е трябвало бъде преведена по сметка на обвиняемия Георги Борисов чрез системата за бързи разплащания „Изи Пей“. Борисов умишлено улеснил Кюпарски в това деяние, като провеждал разговори с близка на лишения от свобода и й предоставил трите си имена и ЕГН, за да се осъществи превода. На 24.04.2015 г. поисканите пари били преведени на името на Борисов, който ги изтеглил и предал на Кюпарски.

На 31.10.2015 г. на автогарата в гр. Враца Кюпарски поискал от близък на друг лишен от свобода сумата от 1500 лева, отново за да изготви становище за започване на работа на затворника и за пускането му в отпуск. Този път Кюпарски помолил свой близък да осъществи последващите контакти с близките на осъденото лице, да им предостави личните си данни, да изтегли получените пари и да му ги даде, като не го уведомил за действителното основание за плащането. На 08.11.2015 г. жена, с която осъденият живеел на семейни начала, е превела чрез „Изи Пей“ сумата от 3 000 лева по сметка на близкия на Кюпарски, който ги изтеглил и му ги предал.

И двете деяния Кюпарски е извършил чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, изразяващо се в поставяне на условия на близките на осъдените лица, че ако не дадат исканите парични суми няма да изпраща  затворниците на работа, за да намалят наказанието си, както и няма да изготвя становища за пускането им в отпуск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право