Осъдиха иманяри за незаконни антики и марихуана

Двама иманяри от Монтана бяха осъдени за незаконно събиране на древни съкровища и притежаване на наркотици. В края на януари 2014 г. приятелите Красимир С. и Георги Г. били заловени от полицията, докато копаели за старини край Монтана.

Малко преди това двама купили нов металдектор и решили да го изпробват. Пристигналите след сигнал на мястото пазители на реда открили в иманярите освен металотърсачи и няколко стари монети и суха тревна маса. Същия ден при обиск в дома на Красимир С. в областния град криминалистите намерили кутия с трева, която според експертизата е марихуана.

В жилището на Красимир били намерени и иззети и старинни накити, монети и други древни находки. Експерти установили, че всички предмети и монети са автентични - от Римската епоха / I - IV в. сл. Хр./ и късното Средновековие /XIV-XVIII в./, и представляват движими археологически паметници, нерегистрирани по законовия ред.

Полицаите претърсили и дома на Георги Г. в Монтана и къщата му в село Горно Церовене. Там открили 588,01 гр. марихуана на стойност 3 528,06 лв.

Окръжният съд наказа Красимир С. с „Пробация“ и задължителни срещи с пробационен служител за срок от шест месеца. Георги Г. пък бе осъден на една година затвор, като наказанието е отложено за три години и глоба от 2000 лв. Присъдите са окончателни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право