Осъдиха кипърски бизнесмен, експлоатирал деца в завод в Балкана

Снимка: Архив

Районният съд в Монтана наказа бизнесмен от Кипър, взел на работа във фабрика в планинското село Бели мел непълнолетни младежи и деца без разрешение на Инспекцията по труда.

Експлоатацията на детския труд била разкрита при проверка на фирмата през лятото на 2016 г. Инспекторите установили, че от 19 до 26 август 2016 г. 50 годишният Андреас К., роден в Лимасол, който живее и развива от години бизнес у нас, е взел да се трудят в консервния завод „Калиа” в Бели мел, на който е управител, 3 младежи под 18 години и 11 деца, ненавършили 16 години. Според българското законодателство, който приеме на работа лица под 16 години, извършва престъпление срещу младежта и се наказва със затвор до една година и глоба от 3 до 5 000 лева. Пред съда Андреас К., който вече е осъждан, се призна за виновен и сключи с прокуратурата споразумение за 9 месеца пробация, през които два пъти седмично ще се явява и подписва пред длъжностно лице. Наказанието „глоба” не му бе наложено. Бизнесменът трябва да плати и 147, 38 лева разноски по делото. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване. На кипърският бизнесмен не веднъж вече са налагани санкции за нарушения на българското трудово законодателство, в предприятието му са откривани и работници без договори, казаха осведомени.

През юни тази година кипърецът подаде в полицията жалба, че е бил измамен и ограбен от свой сънародник, който взел от него 6000 евро и 3 000 лева, за да му достави кайсии, но изчезнал. По случая бе образувано досъдебно производство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право