Осъдиха куриер на „ало” апаши, прибрал 970 лева за курс

Снимка: Архив

Районният съд в Лом наказа с една година затвор условно бивш таксиметров шофьор, нает от наши телефонни измамници в Румъния, да пренася парите, задигнати от баби и дядовци. Куриерът ще трябва да плати на възрастна жена и близо 1000 лева, които спечелил с мръсна поръчка.

21-годишният Майкъл Н. карал такси в Лом и в началото на декември 2018 г. непознат мъж му се обадил по телефона, представил се за търговец и му предложил срещу заплащане да пренася до Румъния пари и документи от сключени сделки. Таксиметрадижията се съгласил и се договорил с „търговеца” за всеки курс да получава по 350 евро. Два дни по-късно непознатия му дал адрес в Лом, където възрастна жена щяла да даде на шофьора плик с пари. Малко преди това двама апаши , представили се за „главен комисар Попов” и „Доктор И.” един след друг се обаждали на 82 годишната Цвета И. в Лом. „Докторът” искал 32 000 лева за операция на дъщерята на старицата, която уж си била счупила крак, а „полицаят”, обяснявал, че са по следите на измамника и жената трябва да даде пари, за да го заловят. Уплашена, пенсионерката събрала спестяванията си – 4870 лева и ги оставила на прозореца.

Пристигналият таксиджия ги взел и поел към Дунав мост 2 при Видин. Колата му обаче аварирала и докато чакал помощ, Майкъл Н. била заловен от полицията. У него били открити само 3900 лева, другите 970 лева куриерът бил отделил за себе си. На делото помощникът на „ало” апашите се призна за виновен и поиска съкратено следствие.Съдът му даде 1 година и шест месеца затвор, но ги намали на една година, отложени с три години изпитателен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право