Осъдиха младеж, убил сват и провалил сватба

С присъда от 6 години и 8 месеца за убийство завърши опит на 22-годишен от търговищкото село Пробуда да спаси майка си от задявки на съселянин. Решението за наказанието е на Окръжния съд в Търговище. Той постанови Октай И. да плати и 30 000 лв. кръвнина на майката на убития от него Атанас Х. (45г.).

Трагедията, за която „Труд” съобщи, стана на 5 август миналата година и провали сватба между родовете на двамата участници в разправията. Тогава Октай се прибрал от Белгия, за да правят сватба на брат му, който пък се женел за племенница на Атанас. Три дни преди тържеството, по-младият засякъл през нощта на маси на заведение бъдещия сват. Възрастният вече бил изпил над 600 грама уиски, а младият се черпил с бира. Октай решил да говори с него за случка отпреди няколко месеца в Белгия, където работели семействата им. Тогава Атанас показал мераци към майката му, която е вдовица. Влязъл в стаята, където спяла, погалил я и това станало повод за разправии. За да няма повече такива ситуации, младият тръгнал на разговор. Изясняването вбесило Атанас, който обърнал масата върху опонента си. Той пък измъкнал крак на маса и заудрял далеч по-едрия и силен мъж. При ударите причинил кръвоизлив в мозъка на Атанас, който издъхнал.

Дълго планираното сватбено тържество не се състоя и младоженците си заминаха за Белгия. Дни наред полицията пазеше селото, за да не тръгнат на саморазправа двата рода, но до други свади не се стигна.

Осъденият за убийството бил женен и имал малко дете. Няколко години преди тази трагедия, при взрив на газ в Белгия, загинаха баща му, брат му и сестра му.

Убитият пък бил съден десетина пъти, включително за грабеж и за изнасилване, припомниха техни съселяни.

Присъдата на Октай подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право