Осъдиха мъж, дал подкуп на общинар, за да ожени нелегален имигрант

Снимка: Архив

Жител на северозападната община Медковец е осъден за опит да осигури с подкуп фиктивен брак между българка и незаконно пребиваващ у нас чужденец. Мъжът е бил предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура Монтана за подкуп на длъжностно лице, а присъдата е окончателна, съобщиха от Апелативна прокуратура.

На 24 юли 2017 г. подсъдимият Г. Г. пристигнал в община Медковец със свой познат и двамата се информирали за реда за сключване на граждански брак между българка и чужденец от Пакистан. Мъжете представили копия на документи, но тъй като на чуждоезичните формуляри липсвали заверки и легализации им били дадени указания за коригиране на неточностите. На следващия ден двамата дошли в общината с комплект документи в изряден вид, а с тях били и лицата, които планирали да сключат брак. Г. Г., който се представил заедно с придружителя си като свидетели на бракосъчетанието, предал документите на служителя, но когато общинарят ги прегледал, открил между тях 50 евро. На въпроса за какво са парите подсъдимият заявил, че ги дава „за почерпка“. Въпреки че служителят възразил срещу опита за подкуп, Г. Г. не прибрал банкнотата и бързо си тръгнал. В насрочения за бракосъчетанието ден обаче в общината не се появили нито младоженците, нито свидетелите. В телефонен разговор Г. Г. заявил, че пакистанецът избягал и вероятно се отказал от сватбата и настоял да му бъдат върнати документите, както и петдесетте евро. Случаят заедно с парите обаче вече били предадени на ДАНС за разследване на опита за подкуп на общински служител.

В хода на досъдебното производство е било установено, че роденият в Пакистан чужденец – М.А., е пребивавал незаконно на територията на България. С даването на подкуп на общински служител, подсъдимият е целял безпрепятственото сключване на фиктивен граждански брак. За извършено престъпление на Г. Г. е наложено наказание „пробация“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право