Осъдиха мъж за измами при продажба на жилище

Снимка: Архив

По обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново, осъдиха мъж за измама при продажба на жилище. За извършеното деяние му е наложено наказание две години и четири месеца условно, с три години изпитателен срок.

С.Ц. е признат за виновен за нова, че в периода от началото на май до 29 юли 2016 г. във Велико Търново заблудил различни лица при сключване на предварителни договори за продажба на апартамент. Причинената вреда е в общ размер на 19 646 лева. П. Н. е ощетена с 15 646 лв. , а М. И., с 4000 лв.

Обвиняемият и майка му притежавали апартамент в старата столица. С.Ц. имал бизнес планове и се нуждаел от пари, поради което през 2015 г. учредили върху имота договорна ипотека, като обезпечение на кредит. Поради неиздължаване на вноските, кредиторът предприел мерки за събиране на вземанията си.

С.Ц. продължавал да има нужда от средства и решил да обяви ипотекираното жилище за продан и да получи цена по предварителен договор, без в действителност да продава имота. Интерес към закупуване на имота проявила пострадалата П. Н., като при сключване на предварителния договор веднага му превела 15 646 лв. След като получил капарото обвиняемият не се явил за сключване на окончателен договор и не прехвърлил имота, за който се установило, че е ипотекиран.

По същия начин е "изгоряла" и М. И. При сключване на предварителния договор за избеното помещение на имота, платила капаро от 4000 лв., но обвиняемият отново не извършил прехвърлянето.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд- Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право