Осъдиха на затвор двама бивши директори на БДЖ

Софийски градски съд постанови присъда от 4 г. лишаване от свобода за Олег Петков, бивш изпълнителен директор на БДЖ, както и на лишаване от право за срок от 5 г. да заема длъжност, свързана с управление на държавно и общинско имущество. Това съобщиха от пресцентъра на СГП.

По същия обвинителен акт, друг бивш изпълнителен директор на БДЖ - Христо Монов, получи условна присъда от 3 г. с 5-годишен изпитателен срок. Той също бе лишен от право 4 години да заема длъжност, свързана с управление на държавно и общинско имущество.

Олег Петков беше обвинен в това, че за периода 4 октомври 2006 г. до 11 февруари 2008 г., в качеството си на длъжностно лице – изпълнителен директор на БДЖ, умишлено е нанесъл вреди на дружеството в размер на 1 361 062 лв.

Обвинението за Христо Монов, който беше изпълнителен директор на БДЖ след Петков, е за нанесени щети в размер на 201 111 лв.

Нанесените на БДЖ вреди са свързани с извършване на транспортни разходи за доставка на вагони по два договора за обществена поръчка, в нарушение на условията по обявената обществена поръчка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България