Осъдиха на пробация пловдивски лекар за източване на евросубсидии от фонд "Земеделие"

Снимка: Архив

Лекар от Комплексния онкологичен център в Пловдив бе осъден на пробация за източване на евросубсидии от Апелативния съд в града под тепетата, който потвърди присъдата, постановена от Окръжния съд.

59-годишният гастроентеролог д-р Янко Илиев бе осъден за декларирани неверни данни пред фонд "Земеделие" с цел получаване на субсидии от ЕС, като за същото престъпление през 2012 г. има наложена едногодишна условна присъда и глоба от 2000 лв. Като арендатор на земя в землищата на общините Садово и Асеновград д-р Илиев кандидатствал за евросубсидии по фонд "Земеделие" в периода от 2007 до 2010 г. Той получил субсидия през 2007 г., но впоследствие му били наложени санкции за бъдещ период, тъй като не бил положил достатъчно грижи за поддържане на декларираните парцели в добро агроекологично състояние.

През 2011 г. лекарят от КОЦ-Пловдив пак подал заявление в Областната разплащателна агенция на държавен фонд "Земеделие" и в общински служби "Земеделие" в Садово и Асеновград. Пред тях д-р Янко Илиев декларирал, че обработва 74 парцела земя с обща площ от 754,7 хектара в землищата на селата Ахматово, Богданица, Поповица и Селци (Община Садово) и Новаково и Тополово (Община Асеновград). В заявлението си лекарят посочил, че отглежда угари, едногодишни фуражни, зърнено-житни и маслодайни култури, но проверка установила, че 217 хектара от всички ползвани от него парцели са пустеещи и не са обработвани.

В 15-дневен срок д-р Янко Илиев и защитата му може да обжалва присъдата на Апелативен съд-Пловдив пред ВКС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право