Осъдиха на първа инстанция бивш директор на Областна дирекция "Земеделие" - Видин

Окръжният съд в Монтана постанови осъдителна присъда срещу Николай Тодоров - бивш директор на Областна Дирекция „Земеделие“ - гр. Видин за извършено от него престъпление по служба при продажбата на държавна и общинска земя, съобщават от Прокуратурата.

Наложеното наказание е четири години „Лишаване от свобода“, глоба в размер на пет хиляди лева и лишаване от право да заема държавна длъжност за срок от четири години.

Подсъдимият Николай Тодоров заемал длъжността Директор на Областна дирекция „Земеделие“ – Видин от 2002 г. до 2009 г.

В периода 30.12.2008 г. - 12.06.2009 г. в гр. Видин Тодоров превишил своята власт и права. Така например в нарушение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) Тодоров се разпоредил със земи от държавния поземлен фонд, изземвайки по този начин правомощията на министъра на земеделието и храните. Отново в нарушение на Закона земите са продадени на лице, което не отговаряло на изискването на закупуването им, на цени, несъобразени с посочения в закона ред за тяхното определяне.

Подсъдимият сключил четири договора за покупко-продажба на земя с подставено лице, представляващи частна държавна собственост, частна общинска собственост и публична общинска собственост. Със същия купувач бил сключен договор за покупка-продажба на земя – частна общинска собственост без решение на общинския съвет и без търг или конкурс. Въпреки изричната забрана, предвидена в чл. 7 от Закона за общинската собственост да бъдат продавани имоти и вещи – публична общинска собственост, Тодоров сключил на 12.05.2009 г. договор за покупко-продажба на имоти, представляващи полски път отново със същия купувач.

Извършената по делото експертиза дава заключение, че продадените имоти не съответстват на кадастралната основа, заложена в изготвените парцеларни планове. Установена пълната липса на цитираните в история на имотите решения по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи като титул за собственост на продадените имоти. Не са открити протоколи за непригодност на земята в стопанските дворове. Липсват актове за държавна собственост, както и актове за общинска собственост за всички продадени имоти. Вещото лице стига до извода, че е имало изработен парцеларен план, но той не е нанесен в картата на възстановената собственост и е скрит или унищожен. В с. Извор е продаден спортен терен, който категорично не е държавна собственост. В с. Косово, общ. Брегово пък е продаден терен на действаща детска градина, за която има акт за общинска собственост, а впоследствие той е дарен на община Брегово.

От заключението на съдебно-техническата експертиза е видно, че общо за четирите договора разликата между договорената цена (333 375 лв.) и стойността, определена съгласно нормативните актове (2 329 031 лв.) е в размер на 1 995 656 лв.

С деянието са причинени значителни имуществени вреди за държавата, МЗХ и съответните общини. Държавата е ощетена със 103 906 лв.,  на община Димово била нанесена щета в размер на 938 063 лв. Със сумата от 784 791 лв. е ощетена община Ружинци, със 113 716 – община Бойница и община Брегово с 255 031 лв.

По делото са събрани доказателства за наличието на връзки между подсъдимия Тодоров и роднини на облагодетелстваното лице. Установено е, че през 2007 г. съпругата на бившия директор на ОДЗ - Видин е получила паричен заем в размер на 1 579 500 лв. от дружество, в което съдружниците са свързани с подставеното лице.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право